'Schutter was slim en verlegen'

Basisschool Sandy Hook in Newtown waar Adam Lanza toesloeg»
Basisschool Sandy Hook in Newtown waar Adam Lanza toesloeg AFP

De 20-jarige Adam Lanza, die gisteren een bloedbad aanrichtte op een basisschool in Newtown, was een intelligente en verlegen jongen. Zijn klasgenoten noemden hem "afstandelijk", schrijven Amerikaanse media.

Lanza groeide op in een welvarende wijk in Newtown. Zijn ouders scheidden vier jaar geleden. Moeder Nancy, die gisteren dood werd gevonden in haar huis, wordt omschreven als een aardige vrouw die thuis graag dobbelspelletjes organiseerde. Vader Peter heeft een hoge functie bij een financiële dienstverlener, broer Ryan werkt als belastingexpert in Manhattan.

Op school zei Adam weinig, schrijft de New York Times. Als hem iets werd gevraagd gaf hij intelligent antwoord, maar reageerde hij nerveus en opgejaagd. "Hij spuugde zijn woorden uit, alsof het pijn deed om te spreken."

Sociaal onhandig

Hij was een sociaal erg onhandige jongen, zeggen mensen die hem kenden. Een familielid noemde hem tegenover ABC News "duidelijk niet in orde". Vrienden van zijn broer meldden aan Fox News dat hij een ontwikkelingsstoornis had. Volgens sommige mensen zou hij aan het syndroom van Asperger hebben geleden.

De autoriteiten maakten bekend dat Lanza wel een vriendin had. Zij zou, samen met een vriend, worden vermist in New Jersey. Wie zij is is niet duidelijk.

Lanza laat weinig sporen na. Hij had geen Facebookpagina. In het jaarboek van zijn school ontbreekt een foto; in plaats daarvan zijn de woorden "camera shy" afgedrukt. Amerikaanse media laten een foto van hem uit 2005 zien.

Deel deze pagina

Video

In de Verenigde Staten is na de schietpartij op een basisschool de discussie over wapenbezit weer... losgebarsten. In totaal werden gisteren in Newtown 28 mensen gedood, onder wie 20 jonge kinderen. Correspondent Wouter Zwart is in Newtown.

 • 'We weten niet veel over dader Newtown'

  In de Verenigde Staten is na de schietpartij op een basisschool de discussie over wapenbezit weer... losgebarsten. In totaal werden gisteren in Newtown 28 mensen gedood, onder wie 20 jonge kinderen. Correspondent Wouter Zwart is in Newtown.

 • Bloomberg: we hebben genoeg loze woorden gehoord

  In de Verenigde Staten is na de schietpartij op een basisschool de discussie over wapenbezit weer... losgebarsten. In totaal werden gisteren in Connecticut 28 mensen gedood, onder wie 20 jonge kinderen. Er was stevige taal van burgemeester Bloomberg van New York.

 • Tom Kleijn: Newtown is lamgeslagen

  De Amerikaanse politie zegt sterke aanwijzingen te hebben over de motieven van de schutter op de school in... het stadje Newtown. Wat die aanwijzingen zijn, wil de politie nog niet zeggen. Ondertussen is er verdriet, verbijstering en ongeloof na het bloedbad. Correspondent Tom Kleijn in Newtown.

 • 'Het voelt alsof het nooit is gebeurd'

  De Amerikaanse politie zegt sterke aanwijzingen te hebben over de motieven van de schutter op de school in... het stadje Newtown. Wat die aanwijzingen zijn, wil de politie nog niet zeggen. Ondertussen is er verdriet, verbijstering en ongeloof na het bloedbad.

Audio

 • 'Politie hoopt vandaag alle namen van slachtoffers Newtown te melden' In Newtown begint het weer langzaam licht te worden, na de schietpartij van gisteren waarbij 28 doden vielen. Een man van 20 schoot... in een school twintig kinderen en zes volwassenen dood. Eerder had hij ook zijn moeder van het leven beroofd.

Video en Audio

Meer video en audio