Lange rijen bij stembureaus Egypte

Een rij voor een stembureau in Caïro»
Een rij voor een stembureau in Caïro EPA

Het referendum over een nieuwe grondwet in Egypte is zonder grote incidenten op gang gekomen. Bij stemlokalen in de hoofdstad Caïro staan lange rijen. Ook in andere Egyptische steden is het druk.

Correspondent Sander van Hoorn zegt dat de stembureaus maar één dag open zijn, waardoor het drukker is dan bij eerdere verkiezingen. Toen kon vaak meerdere dagen worden gestemd.

In Caïro zijn inmiddels een paar onregelmatigheden gemeld. Er zijn kiezers die buiten de hoofdstad geregistreerd staan en daarom niet in Caïro mogen stemmen. Ook zouden bij een aantal kieslokalen stembiljetten zoek zijn.

Rechters

Tegen de nieuwe grondwet is veel verzet. De tekst is opgesteld door een commissie die werd gedomineerd door leden van de Moslimbroederschap van president Morsi. Oppositieleider ElBaradei heeft zijn aanhangers via Twitter opgeroepen om tegen te stemmen. Volgens hem vertegenwoordigt de grondwet alleen het islamatische deel van Egypte en is de constitutie een garantie voor chaos en instabiliteit.

Ook veel rechters zijn ontevreden over de nieuwe grondwet en weigeren om toezicht te houden op het verloop van het referendum. De stembusgang is om die reden gesplitst. Ongeveer de helft van de Egyptenaren kan vandaag naar de stembus, de andere helft mag volgende week.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Onvoldoende rechters voor referendum Egypte' In Egypte wordt het veelbesproken referendum gehouden. De Egyptenaren kunnen ja of nee zeggen tegen de nieuwe grondwet, die door de... Moslimbroederschap is ontworpen.
  • 'Opkomst referendum Egypte lijkt vrij hoog' In een sfeer van oplopende spanning gaat een groot deel van Egypte vandaag naar de stembus. De burgers mogen -in een referendum-... kenbaar maken of ze al dan niet instemmen met de nieuwe grondwet. Correspondent Sander van Hoorn in Caïro.
  • 'Overal in Caïro zijn mensen aan het discussiëren' Vandaag mogen de Egyptenaren in een referendum laten weten wat ze van de nieuwe grondwet vinden. Burgers zijn zich de afgelopen... dagen steeds meer gaan buigen over wat ze zullen stemmen. Correspondent Sander van Hoorn belandde gisteravond in een discussie op straat in Caïro.

Video

  • video 'Er moet een grondwet komen waar iedereen blij mee is' Na weken van felle demonstraties voor en tegen de nieuwe grondwet, mochten de Egyptenaren in een referendum... vandaag stemmen over die wet. De opkomst was hoog en de stembussen bleven daarom langer open.
  • video Lange rijen bij stembureaus Egypte Egyptenaren konden vandaag in een referendum ja of nee zeggen tegen de nieuwe grondwet, die door de... Moslimbroederschap is ontworpen. De nieuwe grondwet heeft Egypte tot op het bot verdeeld en leidde de afgelopen dagen tot grote spanningen in het land. Het referendum verliep zonder grote incidenten.

Video en Audio

Meer video en audio