Newtown rouwt na schietpartij

De nacht in Newtown»
De nacht in Newtown AFP

Inwoners van Newtown, waar gisteren 27 mensen omkwamen bij een schietpartij op een basisschool, proberen gezamenlijk het drama te verwerken. In kerken in de omgeving worden wakes gehouden, vertelt correspondent Jacqueline Eckmann. "Mensen zijn in totale shock."

De St. Rose Church, op een paar kilometer afstand van de school, is zo'n plaats waar mensen samenkomen. Duizenden mensen kwamen er af op een herdenkingsmis. Daarna bleef de kerk open voor buurtbewoners, om te kunnen bidden en om met elkaar over de gebeurtenissen te kunnen praten.

Er hangt een gevoel van saamhorigheid, zegt Eckmann. Priesters van de kerk staan de hele avond voor de deur om mensen op te vangen. Bezoekers kunnen een boodschap kwijt in condoleanceregisters of een kaarsje branden bij een altaar. De kerk heeft 26 kaarsen aangestoken, één voor elk slachtoffer. De dader zelf is het 27ste slachtoffer. In New Jersey viel ook nog een slachtoffer, het 28ste.

Bidden

Een aantal slachtoffers maakte deel uit van de gemeenschap van de St. Rose Church. Maar ook de schutter heeft een tijdje op de parochieschool gezeten, zei de pastoor tegen Amerikaanse media. De gedachten van een bezoekster gaan daarom ook naar hem uit. "We moeten bidden voor zijn ziel."

De omgeving van de Sandy Hook Elementary School is afgezet. De lichamen van de slachtoffers zijn nog in het schoolgebouw. De politie doet er sporenonderzoek.

Omstreeks 14.00 uur zendt Journaal 24 rechtstreeks een nieuwe persconferentie uit van de politie in Newtown.

Deel deze pagina

Video

Newtown rouwt na schietpartij

Na de schietpartij is het Amerikaanse Newtown in Connecticut in diepe rouw. Een verslag van correspondent Wouter Zwart.

Audio

  • Newtown: kinderen zullen wisselende stemmingen hebben CNV-voorzitter Jaap Smit is oud directeur van Slachtofferhulp en reageert op de gebeurtenissen in Newtown.
  • 'Ergste dag in de historie van Newtown' Amerika is in shock na de schietpartij gisteren, waarbij 28 doden vielen.
  • 'Mensen in Newtown zijn in totale shock' Een gesprek met correspondent Jacqueline Eckmann over de schietpartij in een school in Newtown.
  • Een overzicht van de gebeurtenissen in Newtown Twintig kinderen dood en acht volwassenen, onder wie de dader die zichzelf doodde. Het gebeurde in Newtown, een rustig en redelijk... welgesteld stadje in Connecticut, zo'n 100 kilometer ten noorden van New York. Een samenvatting van de gebeurtenissen.
  • 'Politie hoopt vandaag alle namen van slachtoffers Newtown te melden' In Newtown begint het weer langzaam licht te worden, na de schietpartij van gisteren waarbij 28 doden vielen. Een man van 20 schoot... in een school twintig kinderen en zes volwassenen dood. Eerder had hij ook zijn moeder van het leven beroofd.

Video en Audio

Meer video en audio