Egypte stemt over constitutie

Een man brengt zijn stem uit in Egypte»
Een man brengt zijn stem uit in Egypte Sander van Hoorn / NOS

In Egypte gaan om 07.00 uur Nederlandse tijd de stembureaus open voor het referendum over de conceptgrondwet. President Morsi en de Moslimbroederschap zijn voor, de oppositie is tegen omdat de nieuwe grondwet te islamitisch zou zijn.

In Caïro, Alexandrië en acht andere regio's kan vandaag worden gestemd. De andere helft van het land gaat volgende week naar de stembus.

Rellen

De spreiding was nodig, omdat veel rechters uit onvrede met de conceptgrondwet weigeren om toezicht op het referendum te houden. Ze vinden dat de grondwet niet democratisch tot stand is gekomen.

Mensenrechtengroeperingen hebben gewaarschuwd dat de uitslag van de eerste stemronde, de tweede kan beïnvloeden.

Zo'n 250.000 veiligheidsbeambten moeten er voor zorgen dat het referendum zonder incidenten verloopt. De afgelopen weken is er massaal door aanhangers en tegenstanders van Morsi gedemonstreerd. De demonstraties mondden geregeld uit in rellen waarbij soms doden vielen.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Opkomst referendum Egypte lijkt vrij hoog' In een sfeer van oplopende spanning gaat een groot deel van Egypte vandaag naar de stembus. De burgers mogen -in een referendum-... kenbaar maken of ze al dan niet instemmen met de nieuwe grondwet. Correspondent Sander van Hoorn in Caïro.
  • 'Overal in Caïro zijn mensen aan het discussiëren' Vandaag mogen de Egyptenaren in een referendum laten weten wat ze van de nieuwe grondwet vinden. Burgers zijn zich de afgelopen... dagen steeds meer gaan buigen over wat ze zullen stemmen. Correspondent Sander van Hoorn belandde gisteravond in een discussie op straat in Caïro.

Video en Audio

Meer video en audio