Veiling 4G levert 3,8 miljard op

De veiling maakt extra frequentieruimte vrij voor snellere mobiele telefonie en mobiel internet»
De veiling maakt extra frequentieruimte vrij voor snellere mobiele telefonie en mobiel internet Internet Society / Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

De veiling van 4G-frequenties voor mobiele telefonie heeft 3,8 miljard euro opgeleverd. KPN, Vodafone, T-Mobile en nieuwkomer Tele2 zijn erin geslaagd om vergunningen te krijgen. Dit heeft minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt.

Het geld komt in de schatkist en wordt niet besteed aan extra uitgaven. Kamp voelt er niets voor om geld uit te geven terwijl er een begrotingstekort is. "Dankzij dit bedrag komen we iets minder tekort volgend jaar en dat is voor iedereen een goede zaak", zegt de minister.

Keuze

De veiling maakt extra frequentieruimte vrij voor sneller mobiel internet. De minister denkt dat er meer keuzevrijheid voor consumenten ontstaat. "Dit brengt nieuwe kansen voor de telecomsector en de Nederlandse economie", zegt minister Kamp.

Op dit moment zijn er drie bedrijven die met hun eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden. Vanaf 2013 komt daar nieuwkomer Tele2 bij.

17 jaar

"Met de komst van nieuwkomer Tele-2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls", aldus Kamp.

De vergunningen gaan in de loop van 2013 in en hebben een looptijd van 17 jaar.

Deel deze pagina

Video

  • video Kamp: veiling 4G levert 3,8 miljard op De veiling van 4G-frequenties voor mobiele telefonie heeft 3,8 miljard euro opgeleverd. KPN, Vodafone,... T-Mobile en nieuwkomer Tele-2 zijn erin geslaagd om vergunningen te krijgen. Dit heeft het minister Kamp van Economische Zaken bekendgemaakt.
  • video Veiling 4G-frequenties levert 3,8 miljard op Het kabinet heeft 3,8 miljard euro opgehaald met de veiling van frequenties voor de volgende generatie van... het mobiele internet. Het kabinet rekende in ieder geval op 470 miljoen. Naast de drie telefoonbedrijven die nu al mobiel internet aanbieden komt er een nieuwe concurrent bij: Tele2.
  • video 'Mobiel internet mogelijk goedkoper' Economieverslaggever Gert-Jan Dennekamp vertelt wat de veiling van de 4G-frequenties voor gevolgen zal hebben... voor de consument en de schatkist.

Audio

  • 3,8 miljard euro opgehaald met telecomveiling De uitslag van de telecomveiling is binnen. Die veiling gaat over de toekomst van het mobiel bellen. De veiling duurde al weken,... maar is vandaag afgelopen. Nik Wouters van de economieredactie volgde de veiling.
  • Kamp: telecomveiling geen effect op bezuinigingen Het kabinet heeft een meevaller van enkele miljarden door de veiling van 4G-frequenties voor de nieuwe generatie van mobiel... internet. Telecombedrijven hebben fors geboden: 3,8 miljard. Dat bedrag gaat rechtstreeks in de schatkist, maar volgens minister Kamp van Economische Zaken betekent dat niet dat er nu minder bezuinigd hoeft te worden.

Video en Audio

Meer video en audio