NOS NieuwsAangepast

Telecomveiling levert 3,8 miljard op

Goed nieuws voor de overheid: door de veiling van de frequenties voor mobiele telefonie komt er veel meer geld binnen dan was verwacht. In de begroting van de veiling was het ministerie van Economische Zaken er van uitgegaan dat de veiling 480 miljoen euro zou opleveren, maar dat is uiteindelijk 3,8 miljard euro geworden.

Een belangrijk onderdeel van de veiling is de verdeling van de frequenties voor 4G, de nieuwe generatie mobiele netwerken die sneller internet mogelijk maakt. Deze komen nu in handen van de 3 bestaande providers KPN, Vodafone en T-Mobile, maar er komt ook een nieuwe provider bij met een eigen netwerk: Tele2. Die betaalde veel minder dan de bestaande providers, slechts 160 miljoen euro

Minister Kamp van Economische Zaken is blij met de uitkomst van de veiling: "Met de komst van nieuwkomer Tele2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Hierdoor kan mobiel internet in Nederland blijven groeien."

2000

3,8 miljard is een flink bedrag voor de frequenties, maar dat zo'n veiling veel geld opbrengt is niet nieuw. In 2000 betaalden mobiele providers ook al heel veel voor hun 3G-frequenties. En ook radiostations hebben begin deze eeuw heel veel geld neergelegd bij een veiling van etherfrequenties.

Het is niet vreemd dat providers veel geld bieden voor de frequenties, want er is weinig 'ruimte' beschikbaar en als mobiele provider heb je nu eenmaal een netwerk nodig. De providers die nu al een 3G-netwerk hebben (KPN, Vodafone en T-Mobile) willen uiteraard hun diensten blijven aanbieden. Ook voor nieuwkomer Tele2 is een eigen netwerk interessant, want nu gebruikt dat bedrijf het netwerk van T-Mobile.

Doorberekenen

De vraag is natuurlijk of providers de hoge prijzen doorberekenen aan klanten. Bekend is dat het voor providers lastig is om veel winst te maken, maar of ze de kosten van hun licentie doorberekenen in de prijs is de vraag. Volgens econoom Matthijs Bouman staan de kosten altijd vast en zijn ze niet afhankelijk van het gebruik, daarom bepalen die de prijs niet.

Wat belangrijker is, als het gaat om de abonnementsprijs, is dat providers steeds minder verdienen aan belminuten en sms'jes, terwijl daar veel meer winst op te behalen is, dan op dataverkeer. Dat probleem speelt nu een aantal jaar. Ook is er veel kritiek op het gebrek aan concurrentie in de Nederlandse markt. Die wordt groter nu Tele2 erbij komt.

De providers kunnen nu in ieder geval rustig bouwen aan hun toekomst. Ze gaan druk aan de slag met het bouwen van hun 4G-netwerk. Tot en met 2020 kunnen ze de frequenties die ze nu in handen hebben gekregen gebruiken.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl