Miljardenmeevaller veiling 4G

Mobiel internetten»
Mobiel internetten Internet Society / Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-sa

Het kabinet heeft een meevaller van enkele miljarden door de veiling van 4G-frequenties voor de volgende generaties van het mobiele internet. Dit melden Haagse bronnen. Vanmiddag zullen de winnaars bekend worden.

Deskundigen hielden voor de veiling rekening met een opbrengst tot 2,5 miljard. Het kabinet ging uit van een opbrengst van in ieder geval 480 miljoen.

Op dit moment zijn er maar drie telecombedrijven (KPN, Vodafone, T-Mobile) die het netwerk beheren. Met deze veiling wordt een kans geboden aan nieuwkomers om een stukje van de markt te veroveren. Een nieuwe prijsvechter moet de markt weer wat opschudden.

Twee nieuwkomers

KPN is al jaren de grootste met een marktaandeel van tussen de 30 en 35 procent, daarachter volgen T-Mobile en Vodafone, met ieder 20 tot 25 procent. De huidige vergunningen verlopen volgend jaar en worden nu opnieuw geveild.

Vijf partijen vochten de afgelopen zeven weken om een stuk van de markt. Slechts twee nieuwkomers boden mee, naar verwachting zijn dat Tele2 en de combinatie van UPC en Ziggo. De nieuwe vergunningen zijn geldig tot 2030. In totaal zijn er in Nederland zo'n 21,7 miljoen klanten.

Vertild

Eerdere veilingen brachten ook al veel geld op. De GSM-veiling in 1998 leverde 830 miljoen euro op. De UMTS-veiling in 2000 meer dan 2,5 miljard euro. Veel telecombedrijven hebben zich daar toen flink aan vertild. Het duurde nog jaren voordat ze gingen verdienen aan de netwerken.

De laatste veiling, in 2010, leverde nog geen drie miljoen euro op, maar toen werden er veel minder frequenties geveild.


Deel deze pagina

Audio

  • 'Hoe langer de veiling duurt, hoe hoger de opbrengst' Een grote meevaller voor het kabinet: de telecomveiling, die op zijn eind loopt, levert namelijk veel meer op dan verwacht. Het... gaat om miljarden euro's die het kabinet aan de veiling verdient. Nik Wouters van de economieredactie volgt die veiling voor ons.

Video en Audio

  • » "Ze zouden morgen kunnen beginnen" Video De marechaussees willen morgen naar het rampgebied. Dat is niet ver van de stad Donetsk, midden in...25 jul 2014, 4018 keer afgespeeld
  • » Hercules met marechaussees stijgt op Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 12982 keer afgespeeld
  • » "Het is een oorlogsgebied" Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 5012 keer afgespeeld

Meer video en audio