Kabinet pakt fusie provincies op

De provincies Nood-Holland, Utrecht en Flevoland moeten fuseren»
De provincies Nood-Holland, Utrecht en Flevoland moeten fuseren Illustratie: ANP

Het kabinet gaat concrete stappen zetten om het samenvoegen van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland mogelijk te maken. Eind 2013 moet er een wetsvoorstel liggen.

In het regeerakkoord staat dat de drie provincies moeten fuseren, maar er staat niet bij wanneer. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat het proces in maart 2015 achter de rug is, omdat er dan Provinciale Statenverkiezingen zijn.

Plasterk vindt het gek om verkiezingen te houden voor drie provincies, terwijl er een jaar later nog maar sprake is van één. De ministerraad is het daarmee eens.

Herindelingsontwerp

De overheid wil nu snel met provincies, de betrokken gemeenten en de waterschappen om de tafel en zal inwoners en maatschappelijke organisaties om hun mening vragen.

In het voorjaar, na de overlegronde, stelt het kabinet een herindelingsontwerp vast en op basis daarvan wordt het wetsontwerp geformuleerd.

Deel deze pagina

Audio

  • Wat gaan de provincies merken van de samenvoeging? Het kabinet wil beginnen met het samenvoegen van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Ook het vorige kabinet was van... plan de drie provincies samen te voegen, maar met name Flevoland en Utrecht hebben grote bezwaren tegen de plannen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken legt uit.
  • 'Provincieplan Plasterk lijkt op beleid van Napoleon' Flevoland, Utrecht en Noord-Holland gaan samen één provincie vormen. De provincies staan niet te juichen, maar het is niet voor... het eerst dat provincies zijn samengevoegd. U hoort een gesprek erover met historicus Han van der Horst.

Video en Audio

  • » Heidebrand Hoge Veluwe flink uitgebreid Video De heidebrand in Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft zich flink uitgebreid. Sinds vanochtend is al...20 apr 2014, 9895 keer afgespeeld
  • » Oud-omroepman Frits Thors (104) overleden Video De laatste keer dat hij als Journaalpresentator op televisie was, is al even geleden, maar veel...20 apr 2014, 12541 keer afgespeeld
  • » Prinselijk paar bezoek zoo Video Nadat hun zoon George door de nanny was meegenomen, vervolgden William en Kate hun rondleiding door...20 apr 2014, 5637 keer afgespeeld

Meer video en audio