Protest Caïro daags voor stemming

Aanhangers van Morsi in Caïro»
Aanhangers van Morsi in Caïro EPA

In Caïro zijn tegenstanders van de conceptgrondwet, waar morgen over wordt gestemd, opnieuw de straat opgegaan. Ze protesteren op het Tahrirplein en bij het presidentieel paleis. Ook voorstanders van de conceptgrondwet zijn in groten getale aanwezig.

In Alexandrië zijn rellen uitgebroken. Voor- en tegenstanders bekogelen elkaar met stenen. De rellen braken uit nadat een geestelijke de bezoekers van een moskee had opgeroepen om voor de nieuwe grondwet te stemmen.

De afgelopen weken is massaal geprotesteerd door beide kampen. Daarbij kwam het een aantal keer tot geweld, met doden tot gevolg.

De autoriteiten hebben tienduizenden agenten en militairen ingezet om het referendum in goede banen te leiden. Het leger heeft van president Morsi de bevoegdheid gekregen om indien nodig burgers te arresteren.

Boycot

De coalitie van oppositiepartijen adviseert zijn aanhang morgen een nee-stem uit te brengen. Er is vooralsnog niet besloten tot een boycot van het referendum.

De conceptgrondwet werd deze maand beschreven door een panel van 85 leden van een grondwetcommissie. Daarin zaten vooral leden van president Morsi's Moslimbroederschap en afgevaardigden van salafistische groepen.

De oppositie vindt dat de conceptgrondwet te islamitisch van aard is. Ze stellen dat er te weinig aandacht is voor de rechten van minderheden en vrouwen. Ook de vrijheid van meningsuiting zou onvoldoende gewaarborgd zijn.

ElBaradei

Oppositieleider Mohamed ElBaradei blijft bij zijn eis dat het referendum moet worden uitgesteld. Gisteren schreef hij op Twitter: "Vasthouden aan het referendum in een explosieve, gepolariseerde, chaotische en rechteloze omgeving drijft het land naar de rand van de afgrond."

Het referendum is in verband met een tekort aan rechters die toezicht willen houden uitgesmeerd over twee dagen. Morgen stemmen de stedelijke regio's Caïro en Alexandrië, evenals acht andere provincies. Een week later volgt de rest van het land.

Deel deze pagina

Video

  • video Hoogspanning in Egypte daags voor referendum Egypte stemt morgen over een nieuwe grondwet van president Morsi. En precies vanwege die grondwet staan voor-... en tegenstanders al weken tegenover elkaar. Een reportage van Sander van Hoorn in Egypte.
  • video Egyptenaren demonstreren op vooravond referendum Duizenden aanhangers en tegenstanders van de Egyptische president Morsi demonstreren in de hoofdstad Caïro.... Egypte blijft sterk verdeeld over een omstreden grondwet waar morgen een referendum over wordt gehouden.
  • video Egyptische demonstranten en politie slaags in Alexandrië In Caïro zijn voor- en tegenstanders van de conceptgrondwet de straat op gegaan. Morgen en volgende week... zaterdag wordt er in een referendum over de grondwet gestemd. Ook in andere delen van Egypte heerst er onrust. In Alexandrië kwam het tot gevechten tussen de politie en demonstranten.

Video en Audio

Meer video en audio