NOS NieuwsAangepast

Stephen Hawking: gratie voor Turing

Enkele prominente Britse wetenschappers roepen premier Cameron op postuum gratie te verlenen aan Alan Turing. Hoogleraar Stephen Hawking, koninklijk astronoom Lord Rees en andere wetenschappers pleiten daarvoor in een brief aan een Britse krant.

Turing was een briljant wiskundige, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onmisbaar werk verrichtte voor de codekrakers van Bletchley Park, het landhuis waar Duitse militaire berichten werden ontcijferd.

Ook had hij een voortrekkersrol in de ontwikkeling van de eerste computers. Zijn Turingtest geldt nog altijd als een lakmoesproef voor kunstmatige intelligentie.

Veroordeeld

Toch werd Turing in 1952 opgepakt en veroordeeld wegens homoseksuele handelingen, die toen strafbaar waren in Groot-Brittannië. Als straf moest hij zich laten behandelen tegen zijn geaardheid. Vernederd pleegde hij in 1954 zelfmoord met cyanide.

In 2009 bood premier Brown postuum excuses aan aan Turing, maar hij ging toen niet zo ver om gratie te verlenen. Afgelopen februari herhaalde de regering dat gratie niet aan de orde was, omdat homoseksualiteit in die tijd strafbaar was en Turing dus de wet had overtreden.

Schande

Hawking en de tien andere wetenschappers spreken schande van de behandeling van Turing. In de brief herinneren ze aan Turings bijdragen aan de oorlog en de wetenschap en noemen ze hem "een Brits icoon".

Downing Street heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl