Niet alle tips Meld Misdaad gebruikt

 »
  ANP XTRA

Het aantal zaken dat dankzij Meld Misdaad Anoniem wordt opgelost is niet zo hoog. Volgens onderzoekers van de Politieacademie is de politie wel erg positief over de anonieme tiplijn.

De onderzoekers bekeken 200 anonieme meldingen. Met de helft daarvan gebeurde weinig. Eén op negen meldingen droeg daadwerkelijk bij aan het oplossen van een zaak.

Slechts in een paar gevallen was de zaak niet opgelost, zonder de anonieme berichten. In die zaken werd het onderzoek namelijk pas gestart naar aanleiding van de melding.

Geen opheffing

De onderzoekers benadrukken dat misdaadtiplijn M. niet moet worden opgeheven. "Het is belangrijk dat burgers bijdragen aan de opsporing. En dat kan ook heel goed gebeuren via Meld Misdaad Anoniem."

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen alerter zijn, als ze worden betrokken bij de opsporing van criminelen. Ze weten de politie dan makkelijker te vinden. Ook neemt het vertrouwen van mensen in de politie toe, waardoor de onderlinge relatie verbetert.

Directeur Wesselink van Meld Misdaad Anoniem herkent de uitkomsten van het onderzoek niet. "Er zijn jaarlijks zo'n 14.000 meldingen. Bij dit onderzoek zijn er 200 onderzocht. Bovendien is er twee jaar geleden, in opdracht van de Raad van de Korpschefs, een onderzoek geweest waarbij geconcludeerd werd dat 80% van de meldingen bruikbaar waren," zegt Wesselink.


Deel deze pagina

Audio

  • 'Bij 35 procent van de meldingen wordt actie ondernomen' Het aantal zaken dat door Meld Misdaad Anoniem word opgelost is marginaal. De politieacademie onderzocht 200 meldingen van het... meldpunt. Aan de telefoon onderzoekster Nicolien Kop, lector Criminaliteitsbeheersing & Recherchekunde bij de Politieacademie.

Video

Weinig zaken opgelost door tips Meld Misdaad Anoniem

Het aantal zaken dat dankzij Meld Misdaad Anoniem wordt opgelost is niet zo hoog. Volgens onderzoekers van de Politieacademie is de... politie wel erg positief over de anonieme tiplijn.

Video en Audio

  • » Humanitair bestand Israël en Hamas Video Israël en Hamas zijn een bestand overeengekomen. Dat melden VN-baas Ban Ki-moon en de Amerikaanse...1 aug 2014, 2112 keer afgespeeld
  • » Doden bij gasexplosies Taiwan Video Bij gasexplosies in Taiwan zijn zeker vijftien doden gevallen. Er zouden honderden gewonden zijn.31 jul 2014, 4037 keer afgespeeld
  • » "Het gaat om menselijke resten en kleding" Video DNA-materiaal en bezittingen van slachtoffers van de neergehaalde vlucht MH17 zijn overgedragen aan...31 jul 2014, 12638 keer afgespeeld

Meer video en audio