Gladheid Noorden lijkt voorbij

Op de A37 bij Hogeveen en de A32 bij Heerenveen zijn al veel ongelukken gebeurd»
Op de A37 bij Hogeveen en de A32 bij Heerenveen zijn al veel ongelukken gebeurd NOS

De problemen in het noorden van Nederland door gladheid lijken voorbij. Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer (code oranje) in Groningen ingetrokken.

Eerder werd dat in Drenthe en Friesland al gedaan. Wel kan het plaatselijk in Groningen nog glad zijn.

Bij de politie zijn 51 meldingen binnengekomen van ongelukken door gladheid. De meeste ongelukken gebeurden in Drenthe en Friesland. In Groningen kwam slechts één melding binnen, terwijl daar de gladheid het langst aanhield. In Drenthe moesten twee mensen naar het ziekenhuis na een aanrijding.

Blikschade

Er was vooral blikschade. Schadeherstelbedrijven hebben het sinds vanochtend erg druk.

In Friesland werd besloten om het verkeer af te laten remmen op de A32; het zogenoemde blokrijden. Een aantal automobilisten reed te hard en negeerde waarschuwingen en matrixborden, zegt de politie. Daarom reden politieauto's in een colonne om mensen te dwingen af te remmen.

Files

Mede door het blokrijden ontstonden er op verschillende plekken files. Vooral op de A37 en de A32. Tussen Heerenveen en Leeuwarden stond om 8.30 uur in beide richtingen 19 kilometer, tussen Emmen en Hoogeveen stond rond de 15 kilometer in beide richtingen.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Heel spontaan gleed ik van de weg af' Tientallen ongelukken vanochtend in het noorden van het land. Door ijzel en sneeuw waren de wegen in Groningen, Drenthe en... Friesland onverwacht spekglad tijdens de spits. Code oranje werd afgegeven en het was druk voor de bergingsbedrijven merkte verslaggever Menno Reemeijer.

Video en Audio

Meer video en audio