Belgische media achter betaalmuur

Belgische krantensites willen nieuws achter betaalmuur»
Belgische krantensites willen nieuws achter betaalmuur ANP

De Vlaamse en Franstalige uitgevers in België gaan samen een systeem bouwen dat het mogelijk maakt om geld te vragen voor nieuws op internet. Waarschijnlijk zal er in de toekomst betaald moeten worden voor de nieuwssites van de grote Belgische kranten.

Alle grote Belgische uitgeverijen, waaronder De Persgroep die in Nederland de kranten De Volkskrant, Trouw, Het Parool en het AD bezit, worden aandeelhouder. Of er ook daadwerkelijk voor nieuws betaald moet worden bij een bepaalde Belgische krant, wordt per uitgever bepaald.

Hoofdredacteur Desmet van de krant De Morgen voorspelt dat veel nieuws achter de betaalmuur zal verdwijnen: "Alle uitgevers beseffen dat het langer volhouden van het gratis model van hun nieuwssite economisch onmogelijk is geworden."

Volgens Desmet zal het nieuwe systeem in de loop van 2013 beschikbaar zijn voor de uitgevers. Daarna kunnen zij beslissen waar een lezer voor moet betalen en wat gratis blijft. Desmet verwacht dat headlines en korte berichten gratis blijven.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Alleen betalen voor artikelen waar veel tijd en moeite in gestopt is' De grote Belgische kranten gaan binnenkort geld vragen als je hun artikelen op internet wil lezen. Vlaamse en Franstalige uitgevers... willen een gemeenschappelijk online-registratie en betaalsysteem. Yves Desmet, hoofdredacteur van de krant De Morgen, legt uit.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 2913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 554 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 1755 keer afgespeeld

Meer video en audio