Uitvinder streepjescode overleden

Norman Joseph Woodland»
Norman Joseph Woodland EPA

De mede-uitvinder van de streepjescode is overleden. Norman Joseph Woodland overleed zondag op 91-jarige leeftijd, maakte zijn familie vandaag bekend.

Woodland hoorde in de jaren 40 als student techniek een winkelier aan een hoogleraar vragen of er geen manier was om het afrekenen te versimpelen. Woodland besloot daarop zijn studie op te geven om het antwoord te vinden, met hulp van mede-student Bernard Silver.

Morsecode

Volgens zijn dochter borduurde Woodland door op de morsecode die hij als padvinder had geleerd. Het eerste ontwerp had hij in het zand getekend met zijn vinger. In 1949 vroeg hij met zijn Silver patent aan op de eerste streepjescode: een soort bull's eye met dikkere en dunnere lijnen.

Het systeem sloeg in eerste instantie niet aan, omdat het scannen nog omslachtig werkte. Woodland ging daarom voor IBM werken om het systeem te perfectioneren.

Laserscanner

IBM stapte af van het ronde symbool en introduceerde de rechte lijntjes, die makkelijker te lezen waren. Bovendien werd in de jaren 70 de laserscanner ontwikkeld, wat het scannen makkelijker maakte.

In juni 1974 werd het eerste product gescand met het nieuwe systeem: een pakje kauwgum van 67 cent. Tegenwoordig worden er dagelijks wereldwijd 5 miljard producten met streepjescodes verkocht.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio