Meer hypotheek bij zicht loonstijging

 »
  ANP

Mensen die een loonsverhoging tegemoet zien, kunnen meer lenen voor een hypotheek. Dat staat in een ministeriële regeling van de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Blok (Wonen).

Nu is het al zo dat mensen die binnen een half jaar zicht hebben op een stijging van het inkomen, op basis van het nieuwe bedrag een hypotheek kunnen afsluiten.

In de nieuwe regeling wordt die termijn verlengd. Er is geen maximumtermijn afgesproken, zodat ook huizenkopers die erop kunnen rekenen dat zij over een paar jaar loonsverhoging krijgen er nog in vallen.

Strengere regels

Vanaf 1 januari gaan strengere regels gelden voor hypotheken. Zo worden er alleen nog nieuwe hypotheken verstrekt, die vanaf het begin worden afgelost.

Het kabinet heeft de laatste weken maatregelen getroffen om de gevolgen voor met name starters te verzachten. Want als deze groep geen huizen meer koopt, dreigt de woningmarkt 'op slot' te raken.

Zo is besloten dat startersleningen, die de eerste drie jaar niet hoeven te worden afgelost, nog even mogen blijven bestaan, ondanks de nieuwe regels.


Deel deze pagina

Video

Blok: meer hypotheek bij zicht loonstijging

Mensen die een loonsverhoging tegemoet zien, kunnen meer lenen voor een hypotheek. Nu is het al zo dat mensen die binnen een half... jaar zicht hebben op een stijging van het inkomen, op basis van het nieuwe bedrag een hypotheek kunnen afsluiten.

Audio

  • Blok: meer lenen bij uitzicht op hoger salaris Wie goede carrièrekansen heeft, en dus uitzicht heeft op een hoger salaris, mag meer gaan lenen voor een huis dan nu het geval is.... Dat heeft het kabinet vandaag beslist. Dit voorstel is vooral interessant voor starters. Minister Blok voor Wonen geeft uitleg aan verslaggever Joost Vullings.
  • AFM: versoepeling regels goede zaak Het wordt voor starters makkelijker een hypotheek te krijgen bij de bank. Het kabinet wil de regels rond de inkomenstoets... versoepelen. Bijvoorbeeld: een jonge arts met zicht op een snelle inkomensstijging kan in de toekomst meer hypotheek krijgen dan nu. Een opvallend besluit, want de afgelopen jaren zijn de regels juist strenger geworden. De autoriteit die toezicht houdt op naleving van deze regels, is de AFM. Ronald Gerritse is voorzitter van de AFM.

Video en Audio

Meer video en audio