Hoop vervlogen voor bultrug

De bultrug»
De bultrug NOS

De bultrug die woensdag aanspoelde op de zandplaat Razende Bol bij Texel wordt niet meer gered.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en natuurcentrum Ecomare hebben gisteravond een laatste poging gedaan om bultrug Johannes weer de zee in te krijgen. Die poging mislukte toen het net dat om de walvis was gespannen losschoot. Ook was de accu van de helikopter die hielp bij de actie na verloop van tijd leeg.

Zinloos

Vanochtend bleek dat een nieuwe reddingspoging geen zin heeft. Al het beschikbare materieel is al ingezet en er is zwaarder materieel nodig om het dier los te trekken, maar dat is er niet op tijd. Bovendien is het gebied waar de bultrug ligt ondiep.

De walvis blijft liggen op de zandplaat en zal daar langzaam doodgaan. Het gebied is afgezet, zodat er geen boten in de buurt kunnen komen, zegt de KNRM.

Volgens de KNRM is het niet mogelijk om een walvis te laten inslapen. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de bultrug, wanneer die dood is.

Deel deze pagina

Audio

  • Geen redding meer voor bultrug De bultrug die woensdag aanspoelde op de zandplaat Razende Bol bij Texel wordt niet meer gered. Kees Groenewoud van Ecomare.
  • KNRM en Ecomare kunnen Bultrug niet redden De poging om de bultrug bij Texel vlot te trekken, gisteravond, is mislukt. Met man en macht is geprobeerd om hem weer naar zee te... krijgen. Maar juist toen het tij keerde, brak een touw. Ook viel de accu van de helikopter uit, die de reddingsoperatie bij de Razende Bol bijlichtte. Tot grote teleurstelling van de medewerkers van de KNRM en Ecomare.
  • 'Door speklaag is inslapen ook niet mogelijk' Tot diep in de nacht is er overlegd of er een nieuwe reddingspoging moest komen voor de gestrande bultrug op de Razende Bol bij... Texel. Maar die poging komt er niet. Kees Brinkman, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Video

Geen hoop meer voor bultrug

Er worden geen nieuwe pogingen ondernomen om de gestrande bultrug bij Texel te redden. Volgens de KNRM heeft een nieuwe... reddingsactie geen zin.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio