Hond speurt ziekenhuisbacterie op

Speurhond Cliff»
Speurhond Cliff VUmc

Honden zijn in staat om een zeer besmettelijke ziekenhuisbacterie op te sporen. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers van het VU medisch centrum in Amsterdam. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in de kersteditie van het British Medical Journal.

De bacterie waar het om gaat, Clostridium difficile, kan aandoeningen veroorzaken van milde diarree tot levensbedreigende darmontstekingen. Vooral oudere mensen die een antibioticakuur hebben gehad, zijn er vatbaar voor. Dat komt doordat antibiotica de natuurlijke balans van darmbacteriën verstoren.

Beagle

De bacterie is erg besmettelijk en verspreidt zich snel over een afdeling. Omdat het lastig is om hem te herkennen, werd gezocht naar een snellere methode om hem op te sporen. Twee internisten en een hondentrainster besloten een speurhond in te zetten: de 2-jarige beagle Cliff.

Na een training van twee maanden lukte het Cliff om een afdeling binnen tien minuten te controleren op de aanwezigheid van patiënten met Clostridium difficile. Aan het onderzoek deden 300 mensen mee, van wie 30 met de bacterie. Cliff identificeerde 25 van de 30 geïnfecteerden. Hij deed dat door naast het bed van de persoon met de bacterie te gaan zitten.

Kanker

De onderzoekers concluderen dat speurhonden opgeleid kunnen worden om patiënten met Clostridium difficile op te sporen. Hierdoor zou het aantal ziekenhuisinfecties verkleind kunnen worden.

In het verleden zijn honden ook al opgeleid om kanker te herkennen.

Deel deze pagina

Video

VU Medisch Centrum zet hond in tegen bacterie

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam traint een hond om de ziekenhuisbacterie Clostridium op te sporen. De bacterie veroorzaakt bij... verzwakte patiënten een ernstige vorm van diarree. Het ziekenhuis spreekt van een wereldwijde primeur.

Audio

  • Cliff snuffelt naar darmbacterie In het VU Medisch Centrum lukt het Cliff om een bacterie op te sporen die juist in het ziekenhuis vaak de kop steekt en die... darmklachten veroorzaakt. Cliff is een hond, een beagle, van 2 jaar oud. Ivo Smulders, hoogleraar Interne Geneeskunde aan het VU Medisch Centrum.

Video en Audio

  • » "Executie veroorzaakt schokgolf bij Hamas" Video Drie leiders van Hamas werden deze week gedood. Correspondent Ankie Rechess sprak met Danny Yatom,...22 aug 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Ministers staan stil bij Foley Video Het kabinet zegt er alles aan te willen doen om de Nederlandse samenleving te beschermen tegen...22 aug 2014, 228 keer afgespeeld
  • » Rente historisch laag Video De rente staat historisch laag en banken en klanten die geld lenen bij de bank lenen profiteren...22 aug 2014, 275 keer afgespeeld

Meer video en audio