Plan Van Rompuy op lange baan

Van Rompuy staat de pers te woord na de eerste dag van de EU-top in Brussel»
Van Rompuy staat de pers te woord na de eerste dag van de EU-top in Brussel EPA

Op de eerste dag van de EU-top in Brussel zijn geen besluiten genomen over een hervorming van de Europese muntunie. De regeringsleiders vinden de plannen van EU-president Van Rompuy te ver gaan en zeggen dat ze meer tijd nodig hebben.

Het voorstel van Van Rompuy om een aparte begroting te maken voor de eurozone is voorlopig van tafel. Wel mag hij verder werken aan een plan om landen door middel van contracten te dwingen om hervormingen te realiseren. Maar die plannen worden pas besproken op een nieuwe EU-top, in juni volgend jaar.

Genoeg vrijheid

Premier Rutte zei vannacht na het overleg dat hij blij is dat er nu geen besluiten zijn genomen. Voor Nederland is het volgens hem belangrijk dat landen genoeg vrijheid houden om eigen beleid te voeren.

Vandaag is de laatste dag van de EU-top in Brussel. Dan staan andere kwesties op de agenda.

Deel deze pagina

Video

Nog geen besluiten genomen op EU-top

Premier Rutte is blij dat Europa voorlopig geen nieuwe maatregelen neemt om de euro te ondersteunen. Een voorstel om een aparte... begroting te maken voor de eurozone is voorlopig van tafel.

Audio

  • 'Alle ambitieuze plannen van tafel' Op de eerste dag van de EU-top in Brussel stond van alles en nog wat op de agenda. Maar de meeste plannen van EU-president Van... Rompuy zijn niet doorgegaan. De regeringsleiders gingen op rem staan. Correspondent Tijn Sadee in Brussel.
  • 'Aparte EU-begroting van tafel' Op de eerste dag van de EU-top in Brussel zijn geen besluiten genomen over een hervorming van de Europese muntunie. De plannen van... EU-voorzitter Van Rompuy gingen te ver, vonden de regeringsleiders. Zijn voorstel om een aparte begroting te maken voor de eurozone is van tafel, zei premier Rutte na afloop.

Video en Audio

Meer video en audio