Obama optimistisch over begroting

De leider van de Republikeinen, John Boehner, in gesprek met president Obama»
De leider van de Republikeinen, John Boehner, in gesprek met president Obama EPA

President Obama heeft goede hoop dat hij het snel met de Republikeinen eens wordt over de begroting voor volgend jaar. Hij zei dat na afloop van een gesprek met John Boehner, de Republikeinse leider in het Congres.

Beiden zeiden dat het gesprek van 50 minuten openhartig was en dat de "communicatielijnen open blijven". Dat beide partijen voor het woord "openhartig" kozen, wijst er volgens analisten op dat er vooral standpunten zijn uitgewisseld, zonder nader tot elkaar te komen.

Fiscal cliff

Als er niet snel een akkoord komt, wordt op 1 januari automatisch een bezuinigingspakket van kracht waardoor de Amerikaanse economie in een recessie kan belanden. Dit wordt de fiscal cliff genoemd.

Democraten en Republikeinen proberen dat te voorkomen, maar kunnen het niet eens worden. Ze geven elkaar de schuld van de trage voortgang.

Obama zegt dat hij bereid is de Republikeinen tegemoet te komen met forse bezuinigingen, maar alleen als de belasting voor de allerrijksten omhoog gaat. Dat laatste willen de Republikeinen niet.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10674 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1263 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 1096 keer afgespeeld

Meer video en audio