Taxi's NY te bestellen via app

De bekende 'yellow cab' in New York»
De bekende 'yellow cab' in New York ANP

Met de arm zwaaien en 'taxi' roepen zou wel eens kunnen verdwijnen uit het straatbeeld van New York. Medio februari start een proef waarbij mensen via een app op hun smartphone een taxi kunnen regelen.

Het e-hail-systeem (hail betekent aanhouden) is al geïntroduceerd in enkele andere Amerikaanse steden en in Londen, maar voor New York is het revolutionair: het is daar momenteel niet eens mogelijk om telefonisch een taxi te reserveren.

Yellow Cab

Voordeel van e-hailen is dat mensen niet meer in de stromende regen de straat op hoeven om een taxi aan te houden. Ruzies over wie als eerste naar de taxi heeft gewuifd, zijn ook niet meer nodig.

Het blijft mogelijk om een yellow cab op de traditionele manier aan te houden, maar veel klanten zijn bang dat chauffeurs dan niet meer voor hen zullen stoppen. "Als ik een e-hail accepteer, stop ik niet voor iemand op straat", beaamt een 35-jarige taxichauffeur.

Volgens een andere chauffeur wordt het door de app makkelijker om 's nachts een taxi te krijgen in buurten waar dat normaal gesproken heel lastig is. "Je hoeft dan niet op de stoep van een donkere, lege straat te staan. Je kunt gewoon ergens binnen wachten, want de chauffeur heeft je adres."

Evaluatie

Het e-hail-systeem werkt als volgt: een klant gebruikt de app om een taxirit te reserveren. Het verzoek gaat naar alle chauffeurs binnen een bepaalde afstand. De taxichauffeur die als eerste reageert, krijgt de rit. Het wordt zelfs mogelijk om de rit via de smartphone af te rekenen.

De proef met het e-hailen duurt een jaar. Iedere vier maanden vindt een evaluatie plaats en uiteindelijk wordt besloten of het systeem definitief wordt ingevoerd. In New York rijden zo'n 13.000 yellow cabs.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Kabinet komt met nieuw Deltaplan Video Het kabinet komt dinsdag met een nieuw deltaplan; 60 jaar na de watersnoodramp van 1953. Onze...15 sep 2014, 2465 keer afgespeeld
  • » Honderden bootvluchtelingen verdronken Video Zo'n 1100 vluchtelingen hebben de afgelopen dagen een boottocht vanuit Noord-Afrika niet overleefd....15 sep 2014, 3408 keer afgespeeld
  • » Khamenei: geen samenwerking met VS Video Een duidelijk aanvalsplan is er niet, maar de bedoeling is duidelijk. Tientallen landen hebben in...15 sep 2014, 3443 keer afgespeeld

Meer video en audio