Dijsselbloem kandidaat Eurogroep

Jeroen Dijsselbloem»
Jeroen Dijsselbloem ANP

Minister Dijsselbloem van Financiën is een serieuze kandidaat om de Eurogroep te gaan leiden. De Eurogroep is de belangrijkste overleggroep van de ministers van Financiën van de landen met de euro.

Dijsselbloem is volgens ingewijden een serieuze kandidaat omdat de Duitsers een voorzitter uit een triple A-land willen. Andere triple A-landen lijken om verschillende redenen af te vallen.

Belangstelling

Volgens NOS-correspondent Chris Ostendorf heeft Dijsselbloem belangstelling voor de functie. De Rijksvoorlichtingsdienst wil de kandidatuur van Dijsselbloem bevestigen noch ontkennen.

Huidig voorzitter, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, heeft bekendgemaakt te willen stoppen. Hij is sinds 2005 de voorzitter.

Afgelopen weekend meldden buitenlandse media dat premier Rutte kandidaat was. De RVD sprak die berichten tegen.

Besluit

Het is nog onduidelijk wanneer een nieuwe voorzitter bekend wordt gemaakt, maar het is niet uitgesloten dat op de huidige top van Europese regeringsleiders een besluit hierover wordt genomen.

Als Dijsselbloem het wordt, zal hij de functie vervullen naast zijn ministerschap.Deel deze pagina

Video

  • video Dijsselbloem over kandidatuur Eurogroep: ik zit toch in Brussel "Ik zit toch in Brussel, maar het is pas aan de orde als de vraag onze kant op komt." Dat zei minister... Dijsselbloem na de ministerraad. Hij is een serieuze kandidaat om de Eurogroep te gaan leiden. Dijsselbloem is volgens ingewijden een kandidaat omdat de Duitsers een voorzitter uit een triple A-land willen.
  • video 'Dijsselbloem schijnt belangstelling te hebben' Correspondent Chris Ostendorf heeft opgevangen dat minister Dijsselbloem mogelijk Eurogroep-voorzitter... Juncker wil opvolgen. Dijsselbloem is volgens ingewijden een serieuze kandidaat omdat de Duitsers een voorzitter uit een triple-A-land willen.

Video en Audio

Meer video en audio