Ontheemden Syrië niet te tellen

Syrische vluchtelingen in Romeinse ruines»
Syrische vluchtelingen in Romeinse ruines NOS

Het is volslagen onduidelijk hoeveel Syriërs er in eigen land op de vlucht zijn. Het officiële getal van 1,2 miljoen is al een paar maanden oud en een betrouwbare aanpassing is nog niet gepubliceerd door de internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR.

"Langs de grens met Syrië en Turkije heb ik meerdere NGO's ontmoet die hulp willen geven, maar officieel niet aan het werk kunnen", zegt Lex Runderkamp, reizend verslaggever voor de Arabische wereld. "Zij gaan uit van veel grotere aantallen vluchtelingen in Syrië."

De afgelopen paar maanden heeft het regime de bombardementen met vliegtuigen en helikopters drastisch opgevoerd. Het aantal burgers wat daarvoor op de vlucht slaat is ook groter geworden.

Recente vluchtelingen

"Ik ben zelf in het grensgebied en ook in de provincies Idlib en Aleppo veel gezinnen tegengekomen die net op de vlucht waren. Dus wat is het beste getal om te hanteren over 'displaced persons' in Syrië, oftewel ontheemden?", vraagt Runderkamp zich af.

"De BBC hanteert het getal van twee miljoen, maar ook dat getal is al even geleden genoemd. Van wat ik zelf gezien heb in het gebombardeerde Noord-Syrië, durf ik wel te zeggen dat het inmiddels tegen de drie miljoen binnenlandse vluchtelingen moet lopen."

Deel deze pagina

Video

  • video Syriërs overleven in historische ruïnes Verslaggever Lex Runderkamp bezocht een groep Syrische vluchtelingen. In hun eigen land zijn ze op de vlucht... voor het geweld. Ze proberen te overleven in oude ruïnes.
  • video Vrij Syrisch Leger vecht vooral om te overleven In Syrië is de overgrote meerderheid van de opstandelingen veel gematigder dan de moslimextremisten. Ze... leven tamelijk onzichtbaar op het platteland, zoals in de regio onder de stad Idlib, waar verslaggever Lex Runderkamp deze reportage maakte.

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio