'Reserveren Fyra niet afschaffen'

Wilma Mansveld, staatssecretaris Infrastructuur en Milieu»
Wilma Mansveld, staatssecretaris Infrastructuur en Milieu NOS

Staatssecretaris Mansveld is geen voorstander van het afschaffen van de reserveringsplicht bij de Fyra. De trein die sinds vorige week tussen Amsterdam en Brussel rijdt, gaat 250 kilometer per uur en bij die snelheid is het belangrijk dat alle passagiers gegarandeerd een zitplaats hebben.

Een meerderheid in de Kamer vindt dat de reserveringsplicht moet worden afgeschaft. Maar Mansveld wijst erop dat de NS naar alternatieven kijkt, zoals abonnementen. Misschien dat mensen met een abonnement straks niet hoeven te reserveren. Zolang zo'n alternatief er niet is, vindt ze het voor de veiligheid belangrijk dat niemand hoeft te staan in de trein.

Vanaf april gaat er ook een Fyra rijden tussen Breda en Antwerpen. Voor die trein zou al geen reserveringsplicht gelden.

Deel deze pagina

Video

Tweede Kamer kritisch over NS

Sinds zondag is er een nieuwe dienstregeling voor de treinen en sindsdien regent het klachten. De Tweede Kamer wil nu de... Nederlandse Spoorwegen in de toekomst nog strenger kunnen afrekenen op de prestaties.

Audio

  • D66: afschaffing reservering zitplaats Fyra Het goede nieuws voor de NS is dat ze ook de komende tien jaar kunnen blijven rijden op het hoofdrailnet. Maar verder was er veel... kritiek op de nieuwe dienstregeling, op de Fyra en de slechte verbinding tussen Den Haag en Brussel. Verslaggever Hans Andringa volgt het overleg over het spoor.

Video en Audio

Meer video en audio