Jonge Meilutyte wereldkampioene

Ruta Meilutyte»
Ruta Meilutyte EPA

Ruta Meilutyte heeft op de WK zwemmen kortebaan in Istanbul de wereldtitel op de 50 meter schoolslag veroverd.

De pas vijftienjarige Litouwse hield de Jamaicaanse Alia Atkinson 0,23 achter zich.

Meilutytes tijd (29,44) was opnieuw een verbetering van het Europees record, dat ze ook in de halve finales aangescherpt had.

Bij de Olympische Spelen in Londen deed Meilutyte voor het eerst van zich spreken door de titel op de dubbele afstand te pakken. De EK liet ze vervolgens schieten, maar in Istanbul toonde ze aan dat ze geen eendagsvlieg is. "Ik kan het echt niet geloven. Dit moet nog bezinken."

Eindsprint Smolinga goed voor goud

Olivia Smoliga pakte verrassend goud op de 100 meter rugslag. De achttienjarige Amerikaanse lag halverwege nog zesde, maar een mooie eindsprint voerde haar langs de Deense Mie Nielsen en de Tsjechische Simona Baumrtová.

Boyle verslaat Friis op 800 vrij

Op de 800 meter vrije slag ging het goud naar Lauren Boyle. De zwemster uit Nieuw-Zeeland, die vrijdag haar 25ste verjaardag viert, ondervond met een tijd van 8.08,62 weinig tegenstand.

Boyle scheidde zich direct vanuit de start samen met Lotte Friis af van de rest van het veld.

De Deense Europees kampioene kon lange tijd aanhaken, maar naarmate de race vorderde, werd het gat tussen de twee steeds iets groter. Een spannende finale zat er dan ook niet meer in.

Deel deze pagina

Video

WK kortebaan 2012: goud Meilutyte

Beelden van de finale van de 50 meter schoolslag voor vrouwen en de 100 meter rugslag voor mannen bij de WK kortebaan 2012 in... Istanbul.

Video en Audio

  • » Hillsborough: 25 jaar later Video Vandaag was de Hillsborough-ramp exact 25 jaar geleden. Daar werd bij stilgestaan met een...15 apr 2014, 25475 keer afgespeeld
  • » Robben: Sneijder nodig op WK Video Arjen Robben ziet een fitte Wesley Sneijder graag terug op het WK in Brazilië. "Dat heb je nodig op...15 apr 2014, 26346 keer afgespeeld
  • » Gesink heeft al z'n hele carrière stoornissen Video Robert Gesink kampt al z'n hele carrière met hartritmestoornissen. Dinsdag gaf hij tekst en uitleg...15 apr 2014, 10971 keer afgespeeld

Meer video en audio