'Behoud WW-duur niet uitgesloten'

Een brief van het UWV over het stopzetten van een uitkering»
Een brief van het UWV over het stopzetten van een uitkering ANP

Minister Asscher sluit niet uit dat de WW in zijn huidige vorm kan blijven bestaan, maar dan moeten werknemers wel weer WW-premie gaan betalen. Dat zei hij in de Tweede Kamer.

Volgens Asscher kunnen de sociale partners daartoe besluiten, maar hij waarschuwde wel voor koopkrachtverlies bij werknemers. De WW-premie is bij een modaal inkomen ongeveer 200 euro per jaar. Nu betalen alleen de werkgevers WW-premie.

Een woordvoerder van de minister wijst er op dat een volledig behoud van de WW-duur financieel onmogelijk is, maar ook een gedeeltelijk terugdraaien van de bezuiniging is volgens hem 'onwaarschijnlijk'.

Kritiek

Het kabinet wil de maximale duur van een WW-uitkering verlagen van 38 naar 24 maanden. Na een jaar krijgen werklozen nog maar 70 procent van het minimumloon. Er is veel kritiek op die plannen, ook bij de vakbonden.

SP en de ChristenUnie hebben eerder voorgesteld de WW-premie voor werknemers weer in te voeren. Ook de FNV zou daar wel iets in zien.

Volgende week praten werkgevers, werknemers en het kabinet over een sociaal akkoord over werkgelegenheid en het stimuleren van de economie. De bezuinigingen op de WW kunnen daar ook aan de orde komen, vindt Asscher.


Deel deze pagina

Audio

  • Bezuiniging op kinderopvang gaat door De bezuinigingen op de kinderopvang in 2013 gaan gewoon door. De plannen voor de WW kunnen worden aangepast. Dat heeft minister... Asscher van Sociale Zaken gezegd tijdens zijn begrotingsbehandeling. In Den Haag is politiek verslaggever Peter Blok.

Video en Audio

  • » Naturalis fileert walvis op strand Video Natuurhistorisch museum Naturalis onderzoekt op het strand van Scheveningen de walvis die gisteren...21 aug 2014, 39 keer afgespeeld
  • » Werkloosheid daalt opnieuw Video De werkloosheid is in juli voor de derde maand op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het...21 aug 2014, 167 keer afgespeeld
  • » Aangespoelde walvis ontleed op strand Audio In Scheveningen weten ze wel het een en ander van het fileren van vis, maar dit is andere koek: op...21 aug 2014, 712 keer afgespeeld

Meer video en audio