'Behoud WW-duur niet uitgesloten'

Een brief van het UWV over het stopzetten van een uitkering»
Een brief van het UWV over het stopzetten van een uitkering ANP

Minister Asscher sluit niet uit dat de WW in zijn huidige vorm kan blijven bestaan, maar dan moeten werknemers wel weer WW-premie gaan betalen. Dat zei hij in de Tweede Kamer.

Volgens Asscher kunnen de sociale partners daartoe besluiten, maar hij waarschuwde wel voor koopkrachtverlies bij werknemers. De WW-premie is bij een modaal inkomen ongeveer 200 euro per jaar. Nu betalen alleen de werkgevers WW-premie.

Een woordvoerder van de minister wijst er op dat een volledig behoud van de WW-duur financieel onmogelijk is, maar ook een gedeeltelijk terugdraaien van de bezuiniging is volgens hem 'onwaarschijnlijk'.

Kritiek

Het kabinet wil de maximale duur van een WW-uitkering verlagen van 38 naar 24 maanden. Na een jaar krijgen werklozen nog maar 70 procent van het minimumloon. Er is veel kritiek op die plannen, ook bij de vakbonden.

SP en de ChristenUnie hebben eerder voorgesteld de WW-premie voor werknemers weer in te voeren. Ook de FNV zou daar wel iets in zien.

Volgende week praten werkgevers, werknemers en het kabinet over een sociaal akkoord over werkgelegenheid en het stimuleren van de economie. De bezuinigingen op de WW kunnen daar ook aan de orde komen, vindt Asscher.


Deel deze pagina

Audio

  • Bezuiniging op kinderopvang gaat door De bezuinigingen op de kinderopvang in 2013 gaan gewoon door. De plannen voor de WW kunnen worden aangepast. Dat heeft minister... Asscher van Sociale Zaken gezegd tijdens zijn begrotingsbehandeling. In Den Haag is politiek verslaggever Peter Blok.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10298 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1133 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 966 keer afgespeeld

Meer video en audio