Aanklacht tegen minister Lieberman

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman»
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman AFP

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman wordt niet vervolgd voor fraude en witwassen, maar wel voor een lichter vergrijp. Het Israëlische Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar onderzoek gedaan naar de zaak.

Lieberman, leider van de extreemrechtse partij 'Israël ons Huis', werd ervan verdacht als parlementslid en minister via buitenlandse bedrijven miljoenen euro's te hebben ontvangen van internationale zakenlieden. Die zaak heeft de procureur-generaal nu laten vallen.

Ambassadeur

Lieberman wordt nog wel vervolgd wegens 'misbruik van vertrouwen'. Hij zou informatie over het onderzoek tegen hemzelf toegespeeld hebben gekregen van de Israëlische ambassadeur in Wit-Rusland. Lieberman wordt verweten dat hij daar geen opening van zaken over heeft gegeven. De ambassadeur is daarvoor veroordeeld.

In Israël zijn over zes weken parlementsverkiezingen. De partij van premier Netanyahu, Likud, is een lijstverbinding aangegaan met de partij van Lieberman.

Wat de gevolgen zijn van de aanklacht voor de positie van Lieberman is nog onduidelijk. Oppositiepartijen verklaarden eerder dat Lieberman moet opstappen als hij wordt aangeklaagd voor een van de overtredingen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9107 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 996 keer afgespeeld

Meer video en audio