Clubs nog niet uit rode cijfers

KNVB»
KNVB KNVB

De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden.

Dat is een verbetering van 57 procent ten opzichte van seizoen 2010/2011, toen het totale verlies ruim 35 miljoen euro bedroeg.

De gunstigere cijfers worden voornamelijk veroorzaakt door het verkleinen van de selecties en het korten op de spelerssalarissen.

Vertekend

De cijfers zijn enigszins vertekend omdat PSV een winst van 27 miljoen euro presenteerde. De club uit Eindhoven verkocht echter de grond rond het stadion voor 43 miljoen euro aan de gemeente. Algemeen directeur Tiny Sanders verwacht dat zijn club in 2013 zwarte cijfers kan laten zien. Alleen al de nieuwe mediadeal met FOX scheelt de club 5 miljoen per jaar, lichtte Sanders toe.

De totale netto omzet van alle clubs bedroeg ruim 433 miljoen euro, een stijging van 0,6 procent.

De bezettingsgraad van de stadions was onverminderd hoog (negentig procent) en het aantal toeschouwers per wedstrijd steeg licht naar een gemiddelde van 19.511.

Jupiler League

In de Jupiler League viel er een min van 4,3 miljoen euro te noteren, niettemin een verbetering van 27,3 procent.

De bezettingsgraad van de stadions was 57 procent en het toeschouwersaantal steeg met 7,3 procent naar een gemiddelde van 4.155 bezoekers per wedstrijd.

Compliment

Frank Rutten, directeur Eredivisie CV (ECV), constateert met tevredenheid dat de eredivisie steeds gezonder wordt. "Hoewel het nog steeds rode cijfers zijn, wordt de ingeslagen weg naar boven duidelijk voortgezet. Als bedrijfstak zijn we op de goede weg, maar we zijn er dus nog niet. Desondanks is het positief om te zien dat het beleid van de clubs zijn vruchten begint af te werpen."

Ron Francis, financieel directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft een compliment over voor de meeste clubs. "Financiële gezondmaking is een weg van de lange adem. Daarbij helpt de economische tegenwind niet. Maar de resultaten van alle inspanningen gericht op gezondmaking zien wij terug in de cijfers. Dit laat onverlet dat een aantal clubs het financieel lastig heeft."

Deel deze pagina

Video Reportages

 • video Cijfers BVO's beter, nog niet goed De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden. Dat is een... verbetering van 57% ten opzichte van seizoen 2010/2011, toen het totale verlies ruim 35 miljoen euro bedroeg. De Eredivisie CV gaf in stadion Galgenwaard van FC Utrecht een toelichting.
 • video FC Groningen snoeit creatief De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden. Een van de... clubs waar het steeds beter mee gaat is FC Groningen, waar ruim een miljoen euro winst werd gemaakt. Algemeen directeur Hans Nijland legt uit hoe FC Groningen door creatief te snoeien en met duurzaam ondernemen probeert financieel sterker te worden.

Video Reacties

De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden. Dat is een... verbetering van 57% ten opzichte van seizoen 2010/2011, toen het totale verlies ruim 35 miljoen euro bedroeg. Frank Rutten, directeur Eredivisie CV, reageert op de cijfers die donderdag bekend werden gemaakt.

 • Rutten: "We zijn er nog niet helemaal"

  De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden. Dat is een... verbetering van 57% ten opzichte van seizoen 2010/2011, toen het totale verlies ruim 35 miljoen euro bedroeg. Frank Rutten, directeur Eredivisie CV, reageert op de cijfers die donderdag bekend werden gemaakt.

 • Gudde: "Nog geen gekke dingen doen"

  De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden. Feyenoord... deed het goed in 2011/2012 en heeft, vooral door een positief transferresultaat van 4,8 miljoen euro, 6,5 miljoen euro winst geboekt. De goede cijfers betekenen volgens directeur Eric Gudde niet dat de Rotterdammers gekke dingen gaan doen.

 • "Over twee jaar zonder financier"

  De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden. Een van de... clubs die nog in zwaar weer verkeren is FC Utrecht, al gaat het ook daar de goede kant op. Algemeen directeur Wilco van Schaik wil over twee jaar niet meer afhankelijk zijn van financier en grootaandeelhouder Frans van Seumeren.

 • Jansen: "Er is meer realiteitszin"

  De eredivisie-clubs hebben over het seizoen 2011/2012 een verlies van 15,1 miljoen euro geleden. Dat is een... verbetering van 57% ten opzichte van seizoen 2010/2011, toen het totale verlies ruim 35 miljoen euro bedroeg. Volgens voetbalmakelaar Rob Jansen is dat vooral het gevolg van een toegenomen realiteitszin bij de clubs.

Audio

 • Vermeulen over financiën BVO's De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden. Dat is een verbetering van 57% ten... opzichte van seizoen 2010/2011, toen het totale verlies ruim 35 miljoen euro bedroeg. Arno Vermeulen duidt de cijfers die donderdag gepresenteerd werden.

Video en Audio

 • » Ehren: niet onze beste wedstrijd Audio De reactie van Den Bosch-coach Raoul Ehren na het 0-0 gelijkspel tegen Kampong in de...31 okt 2014, 27 keer afgespeeld
 • » ATP Parijs 2014: Federer-Raonic Video Beelden van de partij tussen Roger Federer en Milos Raonic in de kwartfinales van het...31 okt 2014, 1261 keer afgespeeld
 • » Kampong blij met punt tegen Den Bosch Audio De reactie van Kampong-coach Stijn van Roosendaal na het 0-0 gelijkspel in en tegen Den Bosch in de...31 okt 2014, 23 keer afgespeeld

Meer video en audio