Lening voor Grieken geen feestje

 »
  ANP

Griekenland krijgt volgende week een nieuw deel van de noodlening, maar voor de bevolking is dat geen reden voor een feestje.

In ruil voor het Europese geld staat er namelijk weer een hele serie bezuinigingen op stapel.

Pensioenen

De pensioenen zijn al een paar keer gekort. Sommige ouderen maken zich grote zorgen, omdat ze wel belastingen moeten blijven betalen. Zoals de belasting op stookolie, die met 50 procent omhoog is gegaan.

In januari vriest het soms en dan zullen de Grieken het gaan merken.

Overgemaakt

Maandenlang zijn er moeizame onderhandelingen gevoerd over de lening van 34,3 miljard euro. Het overgrote deel van dat geld wordt gebruikt om schulden af te lossen en de eigen banken te steunen.

Nu Griekenland aan de laatste voorwaarden voldoet, hebben de ministers van Financiën uit de eurolanden ermee ingestemd dat het geld naar Athene wordt overgemaakt.

Deel deze pagina

Video

  • video Griekenland krijgt noodsteun van 34,3 miljard Griekenland krijgt een nieuw deel van de al toegezegde noodsteun. Na maanden van moeizame onderhandelingen... heeft de eurogroep besloten om 34,3 miljard euro aan Athene over te maken. Voor de gewone Grieken is er dan ook nauwelijks reden voor een feestje, want in ruil voor het Europese geld staat er weer een hele nieuwe serie bezuinigingen op stapel.
  • video Griekse ambtenaren op toppen van hun tenen door bezuinigingen In ruil voor nieuwe noodsteun moet er in Griekenland flink bezuinigd worden. En daardoor lopen de gemoederen... hoog op.

Video en Audio

Meer video en audio