Meer windmolens in Nederland

 »
  Nuon / Flickr / CC / by-nc

Nederland krijgt de komende jaren meer windmolenparken. De provincies zijn het onderling eens geworden over de verdeling van die parken.

Het Rijk wil dat in 2020 drie keer zo veel duurzame energie wordt opgewekt. Nu is 4 tot 5 procent van de Nederlandse energie duurzaam, in 2020 moet dat 16 procent zijn.

Het betekent niet dat er ook drie keer meer windmolenparken komen. Windturbines kunnen steeds meer energie opwekken. Er worden de komende jaren dus vooral grotere, hogere molens neergezet.

Flevoland

Vandaag zijn de twaalf provincies het dus eens geworden over waar de extra windmolens moeten komen. Daarmee komt een eind aan een jarenlange discussie tussen provincies en het Rijk. De provincies werden feitelijk gedwongen tot het maken van een verdeling: als zij er niet samen waren uitgekomen, dan had het Rijk de verdeling gemaakt.

In 2020 staan in Flevoland verreweg de meeste windmolens. Daar leveren ze het meest op, vanwege de wind. Ook de provincies Groningen en Zuid-Holland hebben er dan relatief veel. Utrecht en Limburg beschikken dan over de minste windturbines.

Deel deze pagina

Video

Veel meer windturbines op komst in Nederland

De komende jaren zullen er in de Nederlandse landschappen veel meer windturbines verrijzen. Na jaren van overleg zijn de provincies... het daar over eens geworden. Ze komen daarmee tegemoet aan de wens van het kabinet om veel meer duurzame energie te produceren.

Audio

  • 'Meest windrijke provincies krijgen meeste windmolens' Er moet drie keer zoveel windenergie komen in Nederland als nu. Dat voornemen was er al, maar vandaag zijn de twaalf provincies het... eens geworden over waar de windparken moeten komen. Daarmee komt een eind aan een jarenlange discussie tussen provincies en het Rijk over de komst van de windmolens. Gedeputeerde Yves de Boer van de provincie Noord-Brabant spreekt namens alle provincies over de vandaag bereikte overeenstemming.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio