Meer windmolens in Nederland

 »
  Nuon / Flickr / CC / by-nc

Nederland krijgt de komende jaren meer windmolenparken. De provincies zijn het onderling eens geworden over de verdeling van die parken.

Het Rijk wil dat in 2020 drie keer zo veel duurzame energie wordt opgewekt. Nu is 4 tot 5 procent van de Nederlandse energie duurzaam, in 2020 moet dat 16 procent zijn.

Het betekent niet dat er ook drie keer meer windmolenparken komen. Windturbines kunnen steeds meer energie opwekken. Er worden de komende jaren dus vooral grotere, hogere molens neergezet.

Flevoland

Vandaag zijn de twaalf provincies het dus eens geworden over waar de extra windmolens moeten komen. Daarmee komt een eind aan een jarenlange discussie tussen provincies en het Rijk. De provincies werden feitelijk gedwongen tot het maken van een verdeling: als zij er niet samen waren uitgekomen, dan had het Rijk de verdeling gemaakt.

In 2020 staan in Flevoland verreweg de meeste windmolens. Daar leveren ze het meest op, vanwege de wind. Ook de provincies Groningen en Zuid-Holland hebben er dan relatief veel. Utrecht en Limburg beschikken dan over de minste windturbines.

Deel deze pagina

Video

Veel meer windturbines op komst in Nederland

De komende jaren zullen er in de Nederlandse landschappen veel meer windturbines verrijzen. Na jaren van overleg zijn de provincies... het daar over eens geworden. Ze komen daarmee tegemoet aan de wens van het kabinet om veel meer duurzame energie te produceren.

Audio

  • 'Meest windrijke provincies krijgen meeste windmolens' Er moet drie keer zoveel windenergie komen in Nederland als nu. Dat voornemen was er al, maar vandaag zijn de twaalf provincies het... eens geworden over waar de windparken moeten komen. Daarmee komt een eind aan een jarenlange discussie tussen provincies en het Rijk over de komst van de windmolens. Gedeputeerde Yves de Boer van de provincie Noord-Brabant spreekt namens alle provincies over de vandaag bereikte overeenstemming.

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 257 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 259 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 223 keer afgespeeld

Meer video en audio