Klokkenluider krijgt vergoeding

 »
  ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat klokkenluider Floor Drost een schadevergoeding betalen. De twee partijen hebben gisteren een overeenkomst gesloten.

Over de hoogte van de vergoeding doen beide partijen geen mededelingen, maar eerder wees Drost een aanbod van "enkele tonnen" nog af.

Drost was na Ad Bos de tweede klokkenluider in de bouwfraude. Hij bracht in 2004 de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren naar buiten. Hierdoor kwam aan het licht dat diverse bedrijven vooroverleg voerden en prijsafspraken maakten over scholen- en kantorenbouw in de periode 1995-2001.

Schade

De schaduwboekhouding was Drost in bewaring gegeven door zijn toenmalige schoonvader, die directeur was bij Boele & Van Eesteren. De onthulling bracht de Staat miljoenen op, maar zelf leed Drost tienduizenden euro's schade. Door het aan de kaak stellen van de misstanden werd hij persona non grata in de bouwwereld en ging zijn bedrijf ten gronde.

Samen met Ad Bos strijdt Drost al jaren voor een goede klokkenluidersregeling in Nederland. Ook vecht Drost jarenlang voor een goede compensatie voor zichzelf. Onlangs wees hij een voorstel van "enkele tonnen" af. Hij eiste dezelfde behandeling als Ad Bos. Die kreeg in 2009 een onbekend gebleven bedrag maar waarvan wordt aangenomen dat het om miljoenen gaat.

Blij

Drost is blij met de nu gesloten overeenkomst. "Hiermee kan ik met vertrouwen weer een eigen bedrijf opzetten. Het boek is nu dicht", zegt hij. Wel heeft hij kritiek op de Tweede Kamer. "Als je als klokkenluider aanklopt luisteren ze wel en ze vinden het erg wat je overkomt. Maar het is teleurstellend dat de Tweede Kamerleden niet doorpakken in dit soort dossiers", aldus Drost.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 85 keer afgespeeld
  • » Het nieuws in 60 seconden (13.00 uur) Video Het belangrijkste nieuws van vrijdag 31 oktober 2014.31 okt 2014, 225 keer afgespeeld
  • » Tekort aan straaljagerpiloten Video De Koninklijke Luchtmacht heeft moeite om jongeren te vinden die helikopter- of straaljagerpiloot...31 okt 2014, 3182 keer afgespeeld

Meer video en audio