Klokkenluider krijgt vergoeding

 »
  ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat klokkenluider Floor Drost een schadevergoeding betalen. De twee partijen hebben gisteren een overeenkomst gesloten.

Over de hoogte van de vergoeding doen beide partijen geen mededelingen, maar eerder wees Drost een aanbod van "enkele tonnen" nog af.

Drost was na Ad Bos de tweede klokkenluider in de bouwfraude. Hij bracht in 2004 de schaduwboekhouding van Boele & Van Eesteren naar buiten. Hierdoor kwam aan het licht dat diverse bedrijven vooroverleg voerden en prijsafspraken maakten over scholen- en kantorenbouw in de periode 1995-2001.

Schade

De schaduwboekhouding was Drost in bewaring gegeven door zijn toenmalige schoonvader, die directeur was bij Boele & Van Eesteren. De onthulling bracht de Staat miljoenen op, maar zelf leed Drost tienduizenden euro's schade. Door het aan de kaak stellen van de misstanden werd hij persona non grata in de bouwwereld en ging zijn bedrijf ten gronde.

Samen met Ad Bos strijdt Drost al jaren voor een goede klokkenluidersregeling in Nederland. Ook vecht Drost jarenlang voor een goede compensatie voor zichzelf. Onlangs wees hij een voorstel van "enkele tonnen" af. Hij eiste dezelfde behandeling als Ad Bos. Die kreeg in 2009 een onbekend gebleven bedrag maar waarvan wordt aangenomen dat het om miljoenen gaat.

Blij

Drost is blij met de nu gesloten overeenkomst. "Hiermee kan ik met vertrouwen weer een eigen bedrijf opzetten. Het boek is nu dicht", zegt hij. Wel heeft hij kritiek op de Tweede Kamer. "Als je als klokkenluider aanklopt luisteren ze wel en ze vinden het erg wat je overkomt. Maar het is teleurstellend dat de Tweede Kamerleden niet doorpakken in dit soort dossiers", aldus Drost.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5181 keer afgespeeld

Meer video en audio