Piepjonge promovenda aan de UvA

Universiteit van Amsterdam»
Universiteit van Amsterdam Andrew B47 / Flickr creative commons 2.0 / by-nc-sa

De 20-jarige Floor Sietsma verdedigt vandaag haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze wordt daarmee waarschijnlijk de jongste promovenda in de Nederlandse geschiedenis.

Sietsma begon op haar 12e aan haar studie Informatica aan de UvA. Ze was de jongste eerstejaarsstudent die de universiteit ooit had. Nadat ze haar master Logica had behaald, startte ze op 17-jarige leeftijd met haar promotieonderzoek bij het Centrum Wiskunde & Informatica. Zo werd ze ook de jongste promovenda aan de Amsterdamse universiteit.

Communicatievormen

Het promotieonderzoek van Sietsma draait om de beïnvloeding van verschillende communicatievormen op gezamenlijke kennis. Ze heeft daarbij gekeken naar veelgebruikte communicatiemiddelen, zoals e-mail. Met behulp van verschillende modellen uit de logica heeft Sietsma de gevolgen van die communicatievormen in kaart gebracht.

Sietsma had in slechts 2,5 jaar genoeg materiaal verzameld om te kunnen promoveren. De meeste promovendi zijn vier jaar bezig om hun promotieonderzoek af te ronden.

'Moeilijke jeugd'

Het studeren is Sietsma na haar promotieonderzoek in ieder geval nog niet zat. Ze is dit jaar begonnen aan een studie pedagogische wetenschappen. De jonge promovenda wil uiteindelijk orthopedagoog worden, zei ze in een interview met Quest. "Ik heb een moeilijke jeugd gehad door mijn begaafdheid. Dat soort kinderen wil ik graag helpen."

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4539 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5712 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4625 keer afgespeeld

Meer video en audio