NOS NieuwsAangepast

Verwarring rond raket Noord-Korea

Door Azië-redacteur Floris Harm

Wekenlang liet de internationale gemeenschap waarschuwingen horen aan Noord-Korea om geen raket te lanceren. Amerikaanse, Japanse, Zuid-Koreaanse en Chinese defensie-analisten zaten bovenop elke beweging die kon duiden op een aanstaande lancering.

Noord-Korea deed het toch. De raket, die volgens Noord-Korea een "observatie-satelliet" in een baan om de aarde zou schieten, ging woensdag de lucht in.

En nu is er een probleem.

Want waar is de satelliet? Volgens Noord-Korea keurig in zijn baan rond de aarde, vanwaar de 'Licht Ster-3' revolutionaire liederen uitzendt. Ook Zuid-Korea meldde eerder dat de lancering succesvol was.

'Out of control'

Maar inmiddels begint het te schuiven. Want het Japanse Ministerie van Defensie zocht het luchtruim af naar de satelliet, maar naar eigen zeggen zonder succes. De Amerikanen melden dat de satelliet 'out of control' is.

Zuid-Korea's Ministerie van Defensie houdt nog vol dat de satelliet in zijn baan ronddraait. Maar Yonhap, het Zuid-Koreaanse staatspersbureau, voegt daaraan toe dat de satelliet niet op 500 kilometer hoogte in zijn baan ging, maar op 494 kilometer. Maar of dat duidt op een mislukking?

Volgens de Chinese nieuwssite Netease wel. En volgens die site zullen we het rond de kerstdagen zeker weten: dan komen de brokstukken van de satelliet bij de kust van de Filipijnen in zee terecht.

Verwarring alom, dus.

Spanning

Het draagt alleen maar bij aan de toegenomen spanning. Want de internationale gemeenschap maakt zich uiteraard geen zorgen over een Noord-Koreaanse satelliet.

Maar wel de technologie die werd gebruikt bij de lancering van de "Galaxy-3". Die kan volgens deskundigen voor een belangrijk deel ook worden gebruikt voor de lancering van intercontinentale raketten. En als deze test geslaagd is, dan is Noord-Korea een stap dichterbij de productie van raketten die de VS kunnen bereiken. Maar dat 'als' is nu juist de grote vraag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl