NOS VoetbalAangepast

KNVB wil gokverbod spelers en arbiters

De KNVB werkt aan een algeheel gokverbod voor voetballers en scheidsrechters.

Momenteel mogen ze alleen niet op eigen wedstrijden geld inzetten.

"We zijn een reglementair verbod op gokken aan het opstellen voor alle wedstrijden", aldus Gijs de Jong, manager competitiezaken betaald voetbal van de KNVB.

De voetbalbond wil meer maatregelen nemen om 'matchfixing', het illegaal beïnvloeden van wedstrijden, te voorkomen. Zo krijgen alle vertegenwoordigende jeugdelftallen voor aanvang van een internationaaltoernooi een briefing over dit onderwerp. Daarnaast wordt de begeleiding van scheidsrechters opgevoerd.

De KNVB gaat bij de aanpak van matchfixing ook nadrukkelijk naar de amateurtak kijken. "De kans is namelijk dat als je dit in het betaald voetbal aanpakt, het doorzakt naar beneden", aldus De Jong.

Meldplicht

De KNVB nam eerder al een reeks maatregelen. Zo geldt een meldplicht voor spelers die op enigerlei wijze benaderd worden om een wedstrijd te beïnvloeden en wordt de aanstelling van scheidsrechters pas enkele dagen voor de speelronde bekend gemaakt.

De KNVB liet tegelijkertijd weten nog nooit van een voetballer te hebben gehoord dat hij is gevraagd een wedstrijd te beïnvloeden. De bond heeft een tiplijn waar spelers hun verhaal kwijt kunnen als ze worden benaderd door een goksyndicaat. "Tot nu toe hebben nul spelers zich gemeld", vertelde De Jong.

Toch neemt de Nederlandse bond de dreiging heel serieus, ook omdat in het buitenland al meerdere voorbeelden zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl