'Vrijwilligers tegen vuurwerkdoden'

 »
  ANP

Gemeenten moeten rond de jaarwisseling vrijwilligers inzetten om vuurwerkslachtoffers te voorkomen. De vrijwilligers zouden hun buurt in de gaten moeten houden en de politie moeten waarschuwen als er gevaarlijke situaties dreigen te ontstaan.

Dat staat in een advies van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP), waar Pieter van Vollenhoven de voorzitter van is. De vier grootste gemeenten hadden om het advies gevraagd.

Dronken

De vrijwilligers zouden moeten worden aangestuurd door de politie. De SMVP benadrukt dat die wel moeten kunnen rekenen op adequate rugdekking van de hulpdiensten. Volgens de stichting wordt veiligheid tegenwoordig niet meer gezien als een taak van alleen de overheid; burgers, ondernemers en organisaties worden medeverantwoordelijk gehouden.

In het rapport staat ook dat harder moet worden opgetreden tegen het gebruik van zwaar illegaal vuurwerk en tegen mensen die vuurwerk in brievenbussen gooien of het te vroeg afsteken. De schade door vuurwerk zou ook vaker moeten worden verhaald op de daders.

Volgens de SMVP is er meer risico op zeer gevaarlijke situaties en vuurwerkslachtoffers. Dat komt doordat er steeds meer vuurwerk wordt afgestoken, en steeds vaker ook zwaar illegaal vuurwerk. Bovendien zijn veel mensen dronken als ze het afsteken.


Deel deze pagina

Video

  • video SMVP: meer vrijwilligers tegen vuurwerkdoden De Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie van Pieter van Vollenhoven vindt dat gemeenten rond de... jaarwisseling meer vrijwilligers moeten inzetten om vuurwerkslachtoffers te voorkomen. Dat staat in een advies van de stichting.
  • video Van Vollenhoven: niet verbaasd als vuurwerk uit de hand loopt à la Haren Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie, stelt dat hij niet... verbaasd zou zijn als er met oud en nieuw grote incidenten gebeuren met vuurwerk. Bekijk hier een uitgebreid interview met Van Vollenhoven.

Video en Audio

Meer video en audio