EU-akkoord over bankentoezicht

De ministers van Financiën van Cyprus, Spanje en Portugal op de Ecofin»
De ministers van Financiën van Cyprus, Spanje en Portugal op de Ecofin AFP

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen zijn het eens geworden over een toezichthouder op de bankensector. Dat hebben verschillende diplomaten bekendgemaakt.

Over de toezichthouder is afgelopen nacht en avond 14 uur vergaderd.

Verschillende gedachten

Vooral Duitsland en Frankrijk hadden verschillende gedachten over de toezichthouder.

Duitsland wilde dat die alleen de grote zogeheten systeembanken zou controleren, maar Frankrijk pleitte voor een toezichthouder voor alle banken in de eurolanden.

Recht om in te grijpen

Bijna 200 grote banken, met meer dan 30 miljard euro op de balans, komen onder toezicht te staan. De toezichthouder krijgt ook het recht om in te grijpen bij kleinere banken.

Het is nog niet bekendgemaakt wat de taken precies zullen zijn. De regels en voorwaarden worden naar verwachting voor 1 januari opgesteld. Volgend jaar zou de toezichthouder actief kunnen worden.

De regeringsleiders van EU-landen vergaderen vandaag en morgen over de toekomst van de Europese economische en monetaire unie. Er wordt waarschijnlijk geen besluit genomen over een aparte begroting voor de eurozone op de lange baan. Er wordt wel verder gepraat over de toezichthouder op Europese banken.

Deel deze pagina

Video

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben vanaf gistermiddag 14.00 uur vergaderd en zijn het... vannacht alvast eens geworden over de instelling van een toezichthouder op de hele Europese bankensector. Volgend jaar zou de toezichthouder al actief kunnen zijn. Premier Rutte was gisteravond in Parijs om daarover te praten met de Franse president Hollande.

 • Europa bereikt akkoord over bankentoezicht

  De ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben vanaf gistermiddag 14.00 uur vergaderd en zijn het... vannacht alvast eens geworden over de instelling van een toezichthouder op de hele Europese bankensector. Volgend jaar zou de toezichthouder al actief kunnen zijn. Premier Rutte was gisteravond in Parijs om daarover te praten met de Franse president Hollande.

 • 'Eurocrisis nu bij de wortel aangepakt´

  Het lijkt erop dat de eurocrisis nu stilaan bij de wortel wordt aangepakt. Dat schat correspondent Chris... Ostendorf in, nu er een begin is gemaakt van een Europees bankentoezicht.

 • Rutte: Europees toezicht om banken en landen te scheiden

  Premier Rutte legt uit waarom hij het belangrijk vindt dat er Europees toezicht komt op de banken.

 • Mijs: alle banken onder Europees toezicht

  De Europese bankenfederatie vindt dat het centrale toezicht nog breder moet zijn. Voorzitter Wim Mijs wil dat... ook kleinere banken eronder gaan vallen.

 • De euro: wat ging er mis, wat gaat er gebeuren?

  De euro was bedoeld als stabiele munt voor heel Europa, maar liep uiteindelijk uit tot een crisis. Een korte... animatie over wat er mis ging met de euro.

Audio

 • '30 grote systeembanken onder toezicht' Er komt een toezichthouder op de Europese bankensector. Dit zijn de ministers van Financiën vannacht na veertien uur vergaderen... overeenkomen. Dat hebben verschillende diplomaten bekendgemaakt.
 • 'De bankenunie komt zeker dichterbij' De Europese ministers van Financiën zijn het eens over Europees toezicht op de banken. Een belangrijke stap richting een Europese... bankenunie. Die is nodig om banken in moeilijkheden gezamenlijk te redden, zonder dat daarbij individuele landen direct in geldnood komen.
 • Andre Meinema: het is een klein stapje voorwaarts Bankenunie. Bankentoezicht. Om te beginnen voor de grote banken. Volgend jaar regels opstellen en vanaf 2014 in werking. Wat is er... nou precies afgesproken?

Video en Audio

Meer video en audio