'Fiscal cliff drukt op economie'

Ben Bernanke, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken»
Ben Bernanke, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken AFP

De president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Bernanke, zegt dat het naderen van de zogenaamde fiscal cliff nu al effect heeft op de Amerikaanse economie.

Voor 1 januari 2013 moeten er plannen komen over de aanpak van het Amerikaanse begrotingstekort, maar de onderhandelingen tussen het Witte Huis en het Congres daarover verlopen moeizaam.

Volgens Bernanke heeft dat effect op het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de economie. Hij voegt daar wel aan toe dat een tijdige oplossing die schade op de lange termijn teniet zou doen.

Door de onzekerheid rondom het begrotingstekort en eventuele belastingverhogingen houden consumenten de hand op de knip. Ook bedrijven zijn terughoudend met investeringen.

Belastingen en bezuinigingen

Als het Witte Huis en het Congres er voor januari niet in slagen om met een goede aanpak van het begrotingstekort te komen, dan zullen veel belastingen automatisch worden verhoogd en treden er ook automatisch bezuinigingen in werking.

Bernanke rekent erop dat het niet zo ver zal komen. De laatste voorspellingen van de centrale bank gaan uit van een tijdig pakket aan maatregelen om de fiscal cliff te vermijden.

Het begrotingstekort van de VS door de jaren heen:


Rode lijn: begrotingstekort
Blauwe lijn: groei Amerikaanse economie

Meer weten? Lees: Tijdlijn begrotingsafgrond VS


Deel deze pagina

Video

Video en Audio

Meer video en audio