V-raad veroordeelt raket N-Korea

Lancering van de langeafstandsraket, zoals uitgezonden door de Noord-Koreaanse tv»
Lancering van de langeafstandsraket, zoals uitgezonden door de Noord-Koreaanse tv EPA

De VN-Veiligheidsraad heeft de omstreden raketlancering van Noord-Korea veroordeeld. Eerder vandaag veroordeelden vrijwel alle wereldleiders de test van Noord-Korea al. Net als de wereldleiders zei de Veiligheidsraad dat Noord-Korea een VN-resolutie uit 2009 heeft overtreden.

Het hoogste VN-orgaan beraadt zich nu op een 'passend antwoord'. Het wees erop dat Noord-Korea in april ook al was gewaarschuwd na een - toen mislukte - lancering. De raad dreigde na die lancering ook al met sancties.

Sancties?

Of de Veiligheidsraad nu aankoerst op nieuwe sancties is nog niet duidelijk. China geldt als beschermeling van Noord-Korea. Peking heeft vetorecht en zal met sancties moeten instemmen. In 2006 en 2009 stemde Peking wel in met VN-sancties.

Intussen heeft er in Noord-Korea een machtswissel plaatsgevonden. De zoon van de overleden Kim Jong-il, Kim Jong-un, leek wat opener naar de wereld te zijn. De lancering van gisteren lijkt juist weer op het tegenovergestelde te duiden.

Deel deze pagina

Video

  • video Noord-Korea lanceert langeafstandsraket Noord-Korea heeft een langeafstandsraket gelanceerd. Het regime in het communistische land zegt dat het met... succes een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht.
  • video Fel protest na lancering raket Noord-Korea Noord-Korea heeft met succes een langeafstandsraket gelanceerd. Volgens de Noord-Koreanen zelf om een... weersatelliet in een baan om de aarde te brengen. De buurlanden en ook de Verenigde Staten hebben fel geprotesteerd. Ze zien de lancering als een militaire bedreiging.

Audio

  • 'Het gaat Noord-Korea om het eigen volk' Noord-Korea zegt dat het met succes een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Veel landen hadden de afgelopen dagen... druk uitgeoefend op Noord-Korea om de lancering af te blazen. Ze denken dat Noord-Korea de raket in de toekomst met atoomladingen wil uitrusten.
  • Noord-Korea lanceert langeafstandraket Noord-Korea zegt dat het met succes een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Veel landen hadden de afgelopen dagen... druk uitgeoefend op Noord-Korea om de lancering af te blazen. Ze denken dat Noord-Korea de raket in de toekomst met atoomladingen wil uitrusten.

Video en Audio

Meer video en audio