Evenveel olie maar minder vraag

Olietanker in de Straat van Hormuz, half januari»
Olietanker in de Straat van Hormuz, half januari EPA

De grote olieproducerende landen, verenigd in de OPEC, houden de olieproductie onveranderd op 30 miljoen vaten per dag. De beslissing is volgens sommige analisten opmerkelijk, omdat vanwege de kwakkelende wereldeconomie de vraag naar olie afneemt.

Er dreigt een overschot aan olie. Zo neemt de productie in bijvoorbeeld de Verenigde Staten toe. Op termijn zou daardoor zou de prijs voor een vat ruwe olie kunnen dalen. Op dit moment kost een vat ruwe olie zo'n 110 dollar.

De benzineprijs, die voor een groot deel samenhangt met de olieprijs, is de laatste maanden ruim 8 cent per liter gedaald. Volgens vergelijkingssite UnitedConsumers is dat een teken dat er door de ecnomische malaise minder vraag is naar benzine.

Onenigheid

Binnen de OPEC is er onenigheid over welke landen de olieproductie zouden moeten terugschroeven. Irak is na Saoedi-Arabië inmiddels de grootste producent van olie binnen de OPEC. De Iraakse vertegenwoordiger zegt dat het niet aan Irak is om de productie te verminderen. Hij wijst erop dat de Iraakse olie-industrie pas net opkrabbelt.

Er is ook onenigheid over wie de nieuwe voorzitter van de OPEC moet worden. De leden kwamen er niet uit en daarom is de termijn van de huidige voorzitter, uit Libië, met een jaar verlengd.


Deel deze pagina

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 228 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 347 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1707 keer afgespeeld

Meer video en audio