Oppositie Syrië welkom in Brussel

Nederland, België en Luxemburg willen de Syrische oppositie helpen bij het opzetten van een officiële vertegenwoordiging in Brussel. Dat hebben de Benelux-landen toegezegd tijdens een bijeenkomst van de 'Vrienden van Syrië' in Marokko.

Meer dan honderd landen hebben daar verklaard dat ze de coalitie van oppositiegroepen beschouwen als de wettelijke vertegenwoordiger van het Syrische volk.

Vanuit de vertegenwoordiging in Brussel, die geen ambassade mag heten, kan de oppositie zich officieel vertegenwoordigen bij de EU en de Beneluxlanden.

Timmermans

Minister Timmermans vindt dat de coalitie in de strijd wel de mensenrechten moet respecteren. "Daders van mensenrechtenschendingen en wandaden mogen vervolging niet ontlopen."

Op de conferentie in het Marokkaanse Marrakech sprak de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius van "enorme vooruitgang". Hij zei dat het nog te vroeg is om de Syrische oppositie te gaan bewapenen. "We zullen de komende maanden zien."

Een woordvoerder van de Syrische coalitie van oppositiegroepen zei dat er sprake is van "daadwerkelijke steun", niet alleen van erkenning.

Al-Nusra

Op de conferentie verschilden landen wel van mening over het besluit van de Verenigde Staten om de al-Nusra-groepering op een terreurlijst te zetten.

Al-Nusra heeft banden met al-Qaida en leden ervan vechten in Syrië tegen het bewind van president Assad.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4735 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5938 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4825 keer afgespeeld

Meer video en audio