Oppositie Syrië welkom in Brussel

Nederland, België en Luxemburg willen de Syrische oppositie helpen bij het opzetten van een officiële vertegenwoordiging in Brussel. Dat hebben de Benelux-landen toegezegd tijdens een bijeenkomst van de 'Vrienden van Syrië' in Marokko.

Meer dan honderd landen hebben daar verklaard dat ze de coalitie van oppositiegroepen beschouwen als de wettelijke vertegenwoordiger van het Syrische volk.

Vanuit de vertegenwoordiging in Brussel, die geen ambassade mag heten, kan de oppositie zich officieel vertegenwoordigen bij de EU en de Beneluxlanden.

Timmermans

Minister Timmermans vindt dat de coalitie in de strijd wel de mensenrechten moet respecteren. "Daders van mensenrechtenschendingen en wandaden mogen vervolging niet ontlopen."

Op de conferentie in het Marokkaanse Marrakech sprak de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius van "enorme vooruitgang". Hij zei dat het nog te vroeg is om de Syrische oppositie te gaan bewapenen. "We zullen de komende maanden zien."

Een woordvoerder van de Syrische coalitie van oppositiegroepen zei dat er sprake is van "daadwerkelijke steun", niet alleen van erkenning.

Al-Nusra

Op de conferentie verschilden landen wel van mening over het besluit van de Verenigde Staten om de al-Nusra-groepering op een terreurlijst te zetten.

Al-Nusra heeft banden met al-Qaida en leden ervan vechten in Syrië tegen het bewind van president Assad.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 304 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 73 keer afgespeeld

Meer video en audio