'Gerichte aanpak mensenhandel'

Agent tijdens actie tegen mensenhandel»
Agent tijdens actie tegen mensenhandel ANP

Nederlandse gemeenten moeten beter met elkaar samenwerken om mensenhandel tegen te gaan. Die aanbeveling doet de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Burgemeesters zijn onmisbaar in de aanpak van mensenhandel, maar zien dat zelf nog niet voldoende in. Dat is de kernboodschap van rapporteur Corinne Dettmeijer.

Ze overhandigde vandaag haar onderzoek aan voorzitter Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De aanbevelingen in het rapport zijn gebaseerd op onderzoek in vier verschillende gemeenten: Arnhem, Eindhoven, Vlaardingen en Emmen.

Aanpak verschilt

Mensenhandel kan in iedere gemeente in Nederland voorkomen. Maar niet elke gemeente is zich daarvan bewust, staat in het rapport.

Volgens Dettmeijer verschilt de aanpak van mensenhandel nu te veel op lokaal en regionaal niveau. Daardoor is de aanpak niet altijd effectief.

Eén van de maatregelen om die diversiteit tegen te gaan, is het voorstel voor de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche (Wrp).

Die wet voorziet in een beleidskader dat voor heel Nederland geldt. "Het mag niet zo zijn dat mensenhandelaren uitwijken naar een andere gemeente om daar te profiteren van een niet-bestaand of zwak toezicht", staat in het rapport.

Loverboy

Ook de invoering van de Nationale Politie kan volgens de rapporteur eenheid brengen in de bestrijding van criminaliteit. Dat betekent overigens niet dat lokale en regionale samenwerking daardoor minder belangrijk is, waarschuwt Dettmeijer.

Verder wil Dettmeijer meer aandacht voor het lot van de slachtoffers. "Een meisje dat slachtoffer is geworden van een loverboy in de Randstad, wil misschien graag terug naar haar veilige omgeving in Limburg". Die hulp moet daar dan wel geboden kunnen worden, aldus de rapporteur.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 5582 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 980 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2855 keer afgespeeld

Meer video en audio