Wiettoerist blijft welkom in A'dam

Hasj»
Hasj rogiro - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-nd

Buitenlandse toeristen blijven voorlopig welkom in Amsterdamse coffeeshops. Dat heeft minister Opstelten gezegd naar aanleiding van het besluit van de gemeente om een blowverbod in te stellen op scholen. Het verbod geldt voor schoolpleinen van middelbare en mbo-scholen.

Amsterdam heeft al verschillende keren gezegd dat toeristen toegang moeten blijven krijgen. Dat voornemen wordt nu dus gehonoreerd.

In het regeerakkoord staat dat alleen ingezetenen toegang krijgen tot coffeeshops. Maar er staat ook in dat over de handhaving van het ingezetencriterium met de gemeenten wordt overlegd, dat invoering zonodig in fases gebeurt en dat er maatwerk wordt geboden.

Scholen

Volgens Opstelten zijn het Amsterdamse blowverbod op scholen en de maatregelen die daarmee gepaard gaan een voorbeeld van lokaal coffeeshopbeleid. "Dit is maatvoering die mij aanspreekt; dit is precies de bedoeling", aldus de minister. Opstelten noemde uitstel van het ingezetencriterium in Amsterdam een pragmatische oplossing.

Deel deze pagina

Audio

  • Opstelten: tevreden met blowverbod en 250-metergrens In Amsterdamse coffeeshops kunnen toeristen voorlopig softdrugs blijven kopen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zegt... dat in reactie op het aangescherpte coffeeshop-beleid in de stad. Burgemeester Van der Laan kondigde vandaag een blowverbod op scholen aan en zegt zo'n 70 coffeeshops te sluiten, vooral omdat zij te dicht bij scholen staan. Minister Opstelten vindt nu dat hierdoor het weren van toeristen voorlopig uitgesteld kan worden.
  • 'Hier een blowverbod? Nooit van gehoord' Minister Opstelten geeft Amsterdam de ruimte omdat ze het blowen op en rond scholen gaan aanpakken. In Rotterdam hebben ze daar al... langer ervaring mee, twee jaar al. Verslaggever Jeroen de Jager is in Rotterdam.
  • 'Blowverbod Rotterdamse scholen werpt vruchten af' Amsterdam mag toeristen in de coffeeshops blijven toelaten, maar vanaf 1 januari mag er bij geen enkele middelbare school in... Amsterdam meer een jointje gerookt worden. Nieuw is het idee niet: In Rotterdam geldt al twee jaar een blowverbod rond de roc's. Verslaggever Jeroen de Jager is bij het ROC Zadkine.
  • Hoe werkt het blowverbod op Rotterdamse scholen? Amsterdam gaat het blowen op en rond middelbare scholen verbieden. In Rotterdam is daar al langer ervaring mee. Bij een aantal... vestigingen van de roc's Zadkine en Albeda werd twee jaar geleden een verbod ingevoerd. Stoned in de klas, dat was niet de bedoeling van de wethouder. Jeroen de Jager is in Rotterdam.

Video en Audio

Meer video en audio