'Slachtoffer voelt zich onzichtbaar'

 »
  European Parliament / Flickr creative commons by-nc-nd

Politie en Openbaar Ministerie moeten meer rekening houden met slachtoffers. Die voelen zich nu nog vaak onzichtbaar, zeggen de Nationale Ombudsman en het Platform Slachtofferorganisaties.

In 2011 kregen slachtoffers meer rechten door de invoering van de Wet versterking positie slachtoffers. Maar in de praktijk komt daar volgens ombudsman Brenninkmeijer te weinig van terecht. "Als mensen in aanraking komen met politie en justitie voelen ze zich vaak opnieuw slachtoffer."

Menselijk en gelijkwaardig

Om de positie van slachtoffers te verbeteren heeft de Nationale Ombudsman spelregels opgesteld. Zo moeten rechters en agenten "menselijk en gelijkwaardig" met slachtoffers omgaan, hen op de hoogte houden over het verloop van hun zaak en begrip tonen voor hun situatie. "Dit kost geen geld en is wel broodnodig", aldus Brenninkmeijer. De politie kan zich vinden in de spelregels. Commissaris Weynschenk roept agenten op om zich bij de omgang met slachtoffers af te vragen hoe ze zouden willen dat hun eigen moeder wordt behandeld als ze aangifte doet.

Het Openbaar Ministerie onderschrijft dat aandacht voor de slachtoffers van groot belang is. Daar doet het OM al een heleboel aan, zegt voorzitter Bolhaar van het College van Procureurs-Generaal. Hij wijst op de 'zsm-aanpak', waarbij zaken zo snel mogelijk worden afgedaan, en direct schadevergoeding aan slachtoffers wordt geregeld. Verder zijn er bij de parketten slachtofferloketten voor informatie, en speciale contactpersonen die ervoor zorgen dat een slachtoffer altijd maar één aanspreekpunt heeft bij het OM en niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Het OM zal in dit soort zaken de komende jaren volop blijven investeren, aldus Bolhaar.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Justitie moet soms even aan de mouw getrokken worden' De wetten om de positie van slachtoffers te verbeteren zijn er al, alleen maakt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zich... zorgen of de overheid de nieuwe regels wel uitvoert. Daarom heeft hij de regels afgedrukt op kartonnen kaartjes en die werden vandaag uitgereikt aan politie, justitie en slachtofferorganisaties.

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 262 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5055 keer afgespeeld

Meer video en audio