Dijsselbloem: toezicht grote banken

Jeroen Dijsselbloem»
Jeroen Dijsselbloem ANP

Minister Dijsselbloem steunt plannen om het bankentoezicht in Europa te beperken tot grote banken. Het gaat daarbij om banken met een balanstotaal van meer dan 30 miljard euro.

De Europese ministers van Financiën praten er later vandaag over. Behalve de grote banken komen ook banken die door Europa zijn gered onder toezicht. Er gaan ook stemmen op om alle banken, dus ook de kleinere, aan het toezicht te onderwerpen, maar de ministers zullen dat waarschijnlijk nu niet besluiten.

Voor Nederland betekent het dat het toezicht op de vier grootste banken straks niet langer onder verantwoordelijkheid valt van De Nederlandsche Bank. ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal zullen rechtstreeks onder controle komen van de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

In fasen

Dijsselbloem zei in de Tweede Kamer dat het kabinet hecht aan een invoering in fasen. Hij voegde eraan toe dat voorwaarde voor de Nederlandse steun is dat de Europese Centrale Bank ook bij kleinere banken in de problemen toch rechtstreeks kan ingrijpen.

Deel deze pagina

Video

Audio

  • Dijsselbloem: ECB moet bij elke bank kunnen ingrijpen Premier Rutte en minister Dijsselbloem van Financiën willen nu snel een Europees bankentoezicht. Op langere termijn kan er ook een... bankenunie komen. Dat hebben ze gezegd in het eurodebat in de Tweede Kamer. Een verslag van Peter Blok.

Video en Audio

  • » Veiling van kledingstukken van Madonna Video Wie graag een ketting van Madonna wil, kan volgende maand zijn slag slaan. In het Amerikaanse...22 okt 2014, 144 keer afgespeeld
  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 2515 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 12542 keer afgespeeld

Meer video en audio