Bultrug gestrand bij Texel

Bultrug»
Bultrug Ecomare

Op het onbewoonde eilandje Razende Bol bij Texel is een bultrug gestrand. Natuurcentrum Ecomare is een reddingsactie gestart om de 12 meter lange walvis terug de zee in te krijgen.

In eerste instantie was het gelukt om de bultrug de zee in te krijgen, maar na een uur zwom het dier weer het eilandje op. De plek is lastig te bereiken voor de hulpverleners. Omdat het donker is en het water zakt, worden de kansen voor het dier steeds kleiner, zegt Ecomare. Morgen keren de hulpverleners terug omdat er nu niets meer gedaan kan worden. Het dier is vermoedelijk dan al overleden.

Ongebruikelijk

Bultruggen zijn gewend om in ondiepe zeeën als de Noordzee te zwemmen. Het is erg ongebruikelijk dat een dier op een zandplaat strandt, zeker gezien de goede weersomstandigheden.

Een stranding kan dodelijk zijn voor een bultrug. Als hij niet meer in het water ligt, drukt het gewicht van zijn lichaam op zijn vitale organen, zoals de longen. Hierdoor kan het dier doodgaan.


Deel deze pagina

Video

Walvis gestrand bij Texel

Er is een bultrugwalvis gestrand op het onbewoonde eilandje Razende Bol bij Texel. Natuurcentrum Ecomare is een reddingsactie... gestart om de 12 meter lange walvis terug de zee in te krijgen.

Audio

  • 'Gestrande bultrug gaat het waarschijnlijk niet redden' De hele dag is geprobeerd een bultrug, een walvissoort, van het onbewoonde eilandje Razende Bol bij Texel te redden. Pierre Bonnet... van natuurcentrum Ecomare heeft de hele dag op een bootje naast de bultrug gevaren.
  • Stranden is gevaarlijk voor een bultrug Op het onbewoonde eilandje Razende Bol bij Texel is een bultrug gestrand. Natuurcentrum Ecomare is een reddingsactie gestart voor... de 12 meter lange walvis. Bioloog Pierre Bonnet doet eraan mee.

Video en Audio

Meer video en audio