Referendum Egypte gesplitst

Stemlokaal in Caïro»
Stemlokaal in Caïro EPA

Het referendum in Egypte over de conceptgrondwet wordt uitgesmeerd over twee dagen. Er zijn naar verluidt te weinig rechters bereid om toezicht te houden op de stemming.

In grote steden als Caïro en Alexandrië en in acht andere regio's kan zaterdag worden gestemd, de zaterdag erop in de rest van het land. Egyptenaren in het buitenland kunnen nu al stemmen. Dat gebeurt in ambassades en consulaten.

Oproep

Volgens de Egyptische wet moeten rechters toezicht houden op het referendum. Een vereniging van rechters zegt dat tot negentig procent van de rechters niet wil meewerken aan de stembusgang.

De oppositie blijft bij de eis dat het referendum wordt geschrapt omdat de conceptgrondwet niet democratisch tot stand zou zijn gekomen. Gisteren gingen duizenden tegenstanders van president Morsi de straat op, maar ook sympathisanten van Morsi betoogden massaal.

Gisteren deed de Egyptische minister van Defensie een oproep voor een "nationale dialoog". Het lijkt erop dat de oppositie bereid is om daar aan mee te doen. Wat er in zo'n dialoog besproken zal worden, is vooralsnog niet duidelijk.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio