'Sterft de skiër uit?'

Wordt deze sleeplift in de toekomst minder gebruikt?»
Wordt deze sleeplift in de toekomst minder gebruikt? twicepix / Flickr - Creative Commons by-sa

In de meeste wintersportgebieden in Zwitserland ligt al voldoende sneeuw om te skiën, maar de laatste jaren was dat niet altijd vanzelfsprekend. Een van de grootste kranten van Zwitserland, de Tages-Anzeiger vraagt zich vandaag af: "Sterft de skiër uit?".

De krant wijst erop dat klimaatwetenschappers voorspellen dat de temperatuur in Zwitserland aan het eind van deze eeuw misschien wel gestegen is met 5 graden. Vooral voor lager gelegen skigebieden zou dat funest kunnen zijn.

De Tages-Anzeiger citeert hoogleraar Christophe Clivaz, verbonden aan het Zwitserse toerisme-instituut IUKB in Sion: "Vooral lager gelegen gebieden moeten zich afvragen of het nog loont om in skifaciliteiten te investeren."

Wellnesscentra

Clivaz verwacht dat steeds minder Zwitsers zullen opgroeien met skiën, vooral degenen die in een stad wonen. "Veel kinderen leren het niet meer, zelfs kinderen in Wallis niet."

De hoogleraar adviseert skiregio's meer te investeren in het zomertoerisme. Hij refereert aan een project van de Europese Unie, waarin Europese wintersportlanden gezamenlijk ideeën bedachten om in de zomer meer toeristen naar de bergen te lokken.

De Tages-Anzeiger is echter niet onder de indruk van de resultaten van dat project. Veel verder dan het aanleggen van meer fietspaden en wellnesscentra gaat het niet, schrijft de krant. Een andere conclusie van de projectgroep: met kunstsneeuw alleen, houden we skigebieden niet overeind.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio