WOII-huis op truck naar museum

Verhuizing van de noodwoning in Drongelen»
Verhuizing van de noodwoning in Drongelen NOS/Marc Hamer

In Drongelen (Noord-Brabant) wordt vanochtend een noodwoning van vlak na de Tweede Wereldoorlog verhuisd. Het gebouw gaat op een grote vrachtwagen naar Meeuwen, drie kilometer verderop, waar het een museum wordt.

Volgens de Stichting Behoud Meeuwense Noodwoning stonden dorpen als Drongelen en Meeuwen vlak na de Tweede Wereldoorlog vol met noodwoningen. In de eenvoudige huisjes van 12 bij 4 meter werden mensen opgevangen die in de oorlog hun huis hadden verloren.

Bijna gesloopt

Dorpen langs de Bergsche Maas lagen van november 1944 tot de bevrijding aan het front. De geallieerde troepen beschoten het gebied voortdurend om de Duitse bezetter te verslaan.

De woning die vanochtend wordt verplaatst, is volgens de stichting een van de laatst overgebleven noodwoningen. Het huis stond op de nominatie om te worden gesloopt.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Behoud van deze noodwoning belangrijk voor nageslacht' Centimeter voor centimeter werd vandaag een noodwoning in Meeuwen verplaatst. In die gemeente in Brabant werd zwaar gevochten aan... het eind van de oorlog en uit die tijd komt deze noodwoning. Hij wordt nu verplaatst van een achtertuin naar een mooie plek in het dorp, waar het een museum wordt. Verslaggever Marc Hamer was bij die operatie aanwezig.
  • Noodwoning Tweede Wereldoorlog verplaatst In Drongelen wordt vanochtend een noodwoning uit de Tweede Wereldoorlog op spectaculaire wijze verplaatst. De Stichting Behoud... Meeuwense Noodwoning wil de noodwoning in de zomer openen als museum. Verslaggever Marc Hamer zag de woning nog op zijn oude locatie staan.

Fotoserie

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1081 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 96 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 342 keer afgespeeld

Meer video en audio