Strengere controle op semi-overheid

 »
  ANP

KPMG controleert de jaarrekeningen van semi-overheden strenger sinds woningcorporatie Vestia bijna failliet ging door risicovolle financiële producten. Accountant KPMG erkent dat ze er te laat achter kwam dat Vestia grote financiële risico's liep.

Voorzitter Jurgen van Breukelen van de raad van bestuur van KPMG zei in het Radio 1 Journaal van de NOS dat zijn accountantsbureau in de toekomst de ontwikkelingen in de verschillende sectoren beter in de gaten zal houden. Het bedrijf belooft vaker risicoprofielen van sectoren in de semi-overheid te maken.

Rapport

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde vanochtend een rapport waarin staat dat accountants beter toezicht moeten houden op scholen, ziekenhuizen en andere publieke sectoren. Volgens de AFM is het "niet uit te sluiten" dat daar risico's worden genomen met vastgoed en financiële producten die nu nog onzichtbaar zijn.

Volgens Van Breukelen is er genoeg kennis binnen KPMG om ingewikkelde jaarrekeningen te beoordelen en te controleren. De specialisten zaten voor het debacle met Vestia echter vooral bij de teams die banken controleren. Bij corporaties is die kennis te laat ingezet, erkent hij.

Naar aanleiding van de nieuwe risicoprofielen heeft KPMG het toezicht op ziekenhuizen, universiteiten en hogescholen aangepast.

Verbeterpunten

Accountantskantoor Ernst & Young heeft naar eigen zeggen verbeterpunten gevonden en maatregelen genomen op het gebied van woningcorporaties. Deloitte laat weten al dingen te hebben aangepast voordat woningcorporatie Vestia in opspraak kwam. Beide kantoren wilden alleen schriftelijk reageren.

De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) bevestigt dat de vier grootste accountantskantoren de woningcorporaties inmiddels beter controleren. Maar NBA vraagt de kantoren ook om extra aandacht voor andere 'maatschappelijke kwetsbare sectoren' zoals scholen en zorginstellingen. Om de concurrentie onderling te vergroten, is het volgens de brancheorganisatie beter als de AFM de kantoren in het onderzoek specifiek benoemt.

Deel deze pagina

Video

'Accountants schoten tekort bij toezicht woningcorporaties'

Grote accountskantoren zijn tekortgeschoten bij het toezicht op woningcorporaties, zoals Vestia. Dat blijkt uit onderzoek van... Autoriteit Financiële Markten.

Audio

  • 'Accountants zouden vaker moeten rouleren' Accountants moeten beter toezicht houden op scholen, ziekenhuizen en andere publieke sectoren. Dat zegt de Autoriteit Financiële... Markten. Bij de woningcorporaties gingen accountants de mist in en naar aanleiding daarvan is de AFM hun rol onder de loep gaan nemen. U hort een gesprek met Marcel Pheijffer, professor Accountancy verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit.
  • 'We hebben de toegenomen risico's te laat onderkend' Het toezicht op woningcorporaties door accountants schoot te kort. De sector kwam pas echt in actie nadat de Vestia affaire... uitbrak. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiele Markten. De toezichthouder vreest dat ook het toezicht bij andere semipublieke organisaties, als scholen en ziekenhuizen onder de maat is. De AFM roept accountants op ook daar het toezicht te verscherpen.

Video en Audio

Meer video en audio