Musicus Ravi Shankar overleden

Ravi Shankar in februari 2012»
Ravi Shankar in februari 2012 EPA

Sitarspeler Ravi Shankar is overleden. De 92-jarige musicus uit India lag sinds vorige week in een ziekenhuis in San Diego. Hij klaagde over ademhalingsproblemen.

Pandit Sri Sri Ravi Shankar wordt gezien als de man die Indiase muziek in het Westen populair heeft gemaakt. Hij werd vooral bekend door zijn samenwerking met Beatles-lid George Harrison. Shankar leerde hem in 1966 kennen.

Shankar schreef filmmuziek en gaf concerten op onder meer Monterey Pop (1967) en Woodstock (1969). In 1978 trad hij op in De Doelen in Rotterdam.

Vader van Norah Jones

Shankar is de vader van de bekende zangeres Norah Jones en van Anoushka Shankar. Anoushka is ook een bekende sitarspeler en is al eens genomineerd voor een Grammy.

Pandit Ravi Shankar kreeg diverse prijzen voor zijn werk, onder meer de hoogste Indiase burgerlijke onderscheiding.

Deel deze pagina

Video Ravi Shankar geeft sitarles aan George Harrison

Video

Sitarspeler Ravi Shankar (92) overleden

Hippie-icoon en sitarspeler Ravi Shankar is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt.

Audio

  • 'Shankar begreep wat het westerse oor wilde horen' Ravi Shankar, de sitar-virtuoos, overleed afgelopen nacht op 92-jarige leeftijd in Californië, waar hij woonde. Hij wordt in India... en daarbuiten herdacht als de man die Indiase muziek verspreidde over de wereld. Correspondent Lucas Waagmeester ging in New Delhi naar de oefenruimte van een collega van Shankar.
  • 'Het kostte me jaren om de sitar te leren begrijpen' Ravi Shankar, de sitar-virtuoos, overleed afgelopen nacht op 92-jarige leeftijd in Californië. Siddharth Kishna is sitarspeler en... -docent.
  • 'Hij was een genie op de sitar' In Amerika is de afgelopen nacht de legendarische Indiase muzikant Ravi Shankar overleden, op 92-jarige leeftijd. Beroemd vooral... vanwege zijn samenwerking met de Beatles in de jaren 60. Door hem werd de Indiase muziek bekend in de hele wereld.

Video en Audio

Meer video en audio